Döviz kurlarında yaşanan dalgalanma akaryakıt fiyatlarında bir dengenin oluşmasını önlüyor. Bu kapsamda önceki gün gelen 44 kuruşluk zammın yanına bugün de 28 kuruş zam geldi. Böylece toplamda yüzde 9 zam yapılmış oldu.

Cahit Saraçoğlu/ Gazetezebra    Yüksek zamların temelinde dünya piyasalarında başlayan enerji krizinin etkisi ile işlenmiş ürün fiyatlarındaki artışın yanı sıra, döviz kurlarındaki artışın da etkisi var. Bunlardan dolayı rafinerilerin ve ithalatçıların ürün tedarik fiyatlarının çok arttığı belirtiliyor. Bu kapsamda her gelen zam Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın da ÖTV gelirini düşürüyor. Çünkü akaryakıt ürünlerinde oluşan artışların vatandaşa fazla yansımasını önlemek amacıyla geliştirilen eşel mobil sistemi şu anda Maliye Bakanlığı aleyhine dönmüş durumda. Maliye Bakanlığı’nın Hazine’ye para aktarabilmesi için ÖTV’den kazanması gerekiyor. Onun olması için ise benzin akaryakıt ürünün de bugünden sonra 60 kuruş civarında daha indirim olması gerekiyor. Gelirin oluşması için ÖTV bitiş limitinden sonra gelen zamların sıfırlanması lazım ki yani indirim olması lazım ki; Maliye Bakanlığı’nın adım adım geliri oluşsun. Zira bu indirimler bittikten sonra benzinde halen Maliyenin feragat ettiği 2,53 kuruşluk ÖTV geliri bulunuyor. Çünkü Hazine ve Maliye Bakanlığı 2022 yılı gelir taslağında 32 milyar gelir hedefi koymuş akaryakıt ve doğalgaza. Buna ulaşmak için sürekli indirim olması lazım.

Fiyatların Nisan ayından önce sert düşmesi beklenmiyor

Sektörün duayenleri önümüzdeki Nisan ayından önce akaryakıt fiyatlarında sert bir düşüş beklemezken, ürün fiyatlarındaki yükseklik ve döviz kurlarındaki iniş çıkışlı hareketler nedeniyle yapılan hesaplamalara göre 28 Ekim’de tamamı pompa fiyatına yansıyacak şekilde benzin fiyatlarında 25 kuruş indirim gelmesi bekleniyor. Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati, akaryakıtta yıl sonunda feragat edilen ÖTV tutarının 58,5 milyar TL’ye ulaşmasının tahmin edildiğini açıklamıştı. İstanbul Ataşehir’de Ekonomi Buluşmaları etkinliğine katılan Nebati, akaryakıtta 2021 yılı 15 Eylül’e kadar Bakanlığın 37,4 milyar TL gelirden feragat ettiğini, bu feragatin yıl sonunda 58,5 milyar TL’ye ulaşması tahmin edildiğini söylemişti.

Eşel Mobil devam edecek

Bu arada, 2022 Cumhurbaşkanlığı Programı’nda akaryakıtta eşel mobil sisteminin 2022’de devam edeceği açıklandı. 2021 yılında ÖTV gelirinin toplam vergi geliri içindeki payının yüzde 20’nin altına ineceği kaydedildi
https://www.gazetezebra.com.tr/2021/ekonomi/sektorden-akaryakitta-kritik-uyari/  
Editör: Ömür Ünver