Merkez Bankası, bugün bir kez daha satış yaparak dövize müdahale ediyor. Müdahale sonrası kurda düşüş başladı. Merkez bankası 1 ve 3 Aralık'ta da dövize müdahalede bulunmuştu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, sitesinde yayımladığı açıklamada "Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir." dedi. TCMB 1 ve 3 Aralık tarihlerinde, 2014'ten bu yana ilk kez döviz piyasasında satım yönünde müdahalede bulunmuştu.
Bloomberg HT’nin edindiği bilgiye göre, Merkez Bankası 1 Aralık'taki doğrudan müdahale ile piyasaya yaklaşık 700 milyon dolarlık döviz satışı gerçekleştirmişti. Öğlen yapılan ilk müdahale sırasında 500 milyon dolara yakın olan işlem büyüklüğü, öğleden sonra piyasanın sakinleşmesinin ardından yaklaşık 200 milyon dolar olarak devam etmişti. TCMB aynı hafta 3 Aralık’ta döviz piyasasına ikinci müdahaleyi de gerçekleştirmişti. Bloomberg HT’ye konuşan kaynaklar ikinci müdahalede toplamda 300 milyon dolarlık satış yapıldığını belirtmiştilerdi. Dolar/TL TCMB’nin döviz piyasasına ikinci müdahaleyi gerçekleştirdiği 3 Aralık’tan bu yana 50 kuruşluk dar bir fiyat aralığına sıkışmış durumda. 2001 yılından sonraki en hızlı yükseliş
Dolar kuru Kasım ayında yüzde 40,29 yükselerek 2001’in Şubat ayından bu yana en büyük aylık yükselişi kaydederken 2018 Ağustos ayındaki yükselişi de geride bırakmış oldu. Sene başından bu yana yüzde 84 yükseliş kaydeden dolar/TL, 2021 yılına 7,40 seviyesinde başlamıştı.
Editör: Ömür Ünver