TÜİK verilerine göre, Ağustos ayı işsizlik oranı yüzde 12,1 oldu. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2021 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre 11 bin kişi artarak 3 milyon 965 bin kişi oldu.

15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 22,7, istihdam oranı 0,4 puanlık artışla yüzde 32,6 oldu. Bu yaş grubunda işgücüne katılma oranı ise bir önceki aya göre 0,5 puan artarak yüzde 42,2 seviyesinde gerçekleşti. Tarım dışı işsizlik aynı dönemde yüzde 14,2 oldu. Bloomberg HT haberine göre, geniş kapsamlı işsizlik göstergesi olarak kabul edilen atıl işgücü oranında da gerileme görüldü. Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı 2021 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre 1,7 puan azalarak yüzde 22 oldu. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 15,3 iken, potansiyel işgücü ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 19,2 olarak gerçekleşti.

Haziran ayında işten çıkarma yasağı sona ermişti

İşsizlik verileri açısından öncü göstergelerden biri olan İŞKUR'un kayıtlı işsiz verilerinde Temmuz ayının ardından Ağustos'ta da yükseliş izlenmişti. Buna göre Ağustos ayında İŞKUR’a kayıtlı işsiz sayısı bir önceki aya göre yüzde 6,7 artış göstererek 3 milyon 194 bin 992 kişi olmuştu. Koronavirüs salgınıyla beraber Nisan 2020'de başlayan işten çıkarma yasağı, kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği uygulamaları 1 Temmuz itibarıyla sona erdi. İŞKUR verilerine bakıldığında işten çıkarma yasağının olmadığı Temmuz ve Ağustos aylarında kayıtlı işsizler arasına 244 bin kişi katıldı.

Yüksek dalgalanma sürüyor

Öte yandan, TÜİK’in istihdam verilerinde aylık seriye geçilmesinin ardından görülen yüksek oynaklık devam ediyor. Söz konusu dalgalanmanın en fazla dikkat çektiği alan ise sanayi istihdamı oldu. Sermaye yoğun bir işkolu olmasından dolayı istihdamında görece istikrarlı seyir beklenen sanayi, bu yılın tamamında inişli çıkışlı bir görünüm sergiledi. TÜİK verilerine göre Ağustos’ta sanayi istihdamı 217 bin kişi arttı. Bu veride önceki ay 284 bin düşüş, Haziran’da 298 bin artış gözlenmişti.

Hizmet istihdamı da dalgalanıyor

TÜİK’in açıkladığı Ağustos verisinde hizmet istihdamının 341 bin azaldığı görüldü. Temmuz’da ise hizmet sektörü istihdamında 450 bin kişi artış yaşanmıştı. Turizmin görece canlı olduğu, açılmanın devam ettiği Ağustos’ta bu düzeyde bir istihdam düşüşü dikkat çekti.

Önceden 3 aylık ortalama veri açıklanıyordu

TÜİK bu yıla kadar istihdam verilerini 3 aylık ortalamalar olarak açıklıyordu. Ağustos dönem olarak açıklanan veri, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarının ortalamasıydı. Örneğin son üç ayın ortalamasına bakıldığında sanayi istihdamındaki artış 77 bin düzeyinde. İstihdam verileri anket yöntemiyle toplandığı için 3 aylık ortalama hata payını düşürüyordu. TÜİK aylık seriye geçmesinin ardından örneklem sayısını yaklaşık yüzde 30 artırmasına karşın sonuçlarda daha önce gözlenmeyen yüksek dalgalanma ortaya çıktı.
Editör: Ömür Ünver