Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, Yunan mevkidaşı Dendias ile düzenlediği basın toplantısında, gergin anlar yaşandı. Bakanların birbirlerine isimleriyle hitap ettiği, dostane bir havada başlayan basın toplantısı Dendias'ın, Türkiye'yi, Yunanistan'ın egemenlik haklarını ihlal etmekle suçlamasının ardından gerildi. Çavuşoğlu Yunan Bakan'a sert sözlerle tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara'ya resmi ziyarette bulunan Yunan mevkidaşı Nikos Dendias ile ortak basın toplantısı düzenledi. İki bakanın birbirlerine isimleriyle hitap ettiği, sıcak bir havada başlayan toplantı, Nikos Dendias'ın Türkiye'yi, Yunanistan'ın egemenlik haklarını ihlal etmekle suçlamasının ardından gerildi.Dendias'ın sözlerine Bakan Çavuşoğlu'nun yanıtı oldukça sert oldu.

Toplantıyı geren sözler

Dendias, ''Öncelikle ortamı dinamitleyen söylem ve eylemlerden uzak durmamız gerekiyor. Türkiye ile Libya arasında imzalanan muhtıra AB tarafından kınandı. Bu muhtıra ülkelerin egemenlik haklarını etkilemekte uluslararası hukuka da uygun değil'' dedi. Bu sözler sıcak bir havada başlayan toplantının seyrini değiştirdi.

Ben Yunanistan'ı itham edici söylemde bulunmadım

Yunanlı mevkidaşının sözleri sonrasında yeniden konuşan Bakan Çavuşoğlu, ''Konuşmamda Yunanistan'a itham edici bir söylemde bulunmadım. Dendias konuşmasında ülkeme yönelik kabul edilemez, ithamlarda bulundu. Türkiye'nin Yunanistan'ın egemenlik haklarını ihlal ettiğini söyledi. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Attığımız adımlar haklarımızı korumaya yöneliktir. Buraya gelir Türkiye'yi suçlarsanız ben de bunu cevabını vermek zorunda kalırım'' karşılığını verdi. Dendias, "Yunanistan'ın Akdeniz'deki görüşleri malum. Siz bunları ilk defa duymuyorsunuz. Doğu Akdeniz'de bir şey olmuyormuş gibi davranamam. Türkiye uluslararası hukuka aykırı davranıyor" sözlerine de Çavuşoğlu yine sert bir tavırla karşılık verdi.

AB'den korkan bir ülke değiliz

Çavuşoğlu: ''Türkiye kendi kıta sahanlığında etkinliğini sürdürdü. Karşılıklı anlayış olursa bu meseleleri çözeriz. Tek taraflı dayatma ile olmaz. AB'den korkan bir ülke değiliz" dedi.
Editör: Ömür Ünver