Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn ve Robert Koch Enstitüsü (RKI) Başkanı Lothar Wieler, sonbahar ve kış aylarında koronavirüs ve grip salgınlarının eş zamanlı olarak yayılabileceği konusunda uyarıda bulunarak, grip aşısı olma çağrısı yaptı. Türkiye'de ise durum daha karmaşık. Geçtiğimiz hafta açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, 90 yaşında ya da kronik hasta dahi olsanız grip aşınız sistem tarafından karşılanmıyor diyerek, “80 liralık aşı için insanlar mağdur oluyor” ifadelerini kullanmıştı.

Almanya'da geçen yıl uygulanan kısmi kapanma nedeniyle kayda değer grip vakaları görülmediğini belirten Sağlık Bakanı Spahn, ancak bu yıl grip salgını riskinin arttığına dikkat çekti. Türkiye'de ise sistem halen risk gruplarını tanımlamadığı için grip aşısı olmak isteyenler 80 TL ödeyerek eczanelerden satın almak zorunda kalıyor. Berlin'de düzenlenen basın toplantısında "Lütfen gribe karşı aşı yaptırın" çağrısında bulunan Spahn, yeterince grip aşısı ısmarlandığını söyledi. Geçen yıl grip sezonunda 22 milyon doz aşı yapıldığını belirten Spahn, bu rakamın geçen yıllara kıyasla oldukça yüksek olduğunu kaydetti. "Bu kotaya yine ulaşmayı istiyoruz" diyen Spahn, 27 milyon doz grip aşısının ısmarlandığını söyledi. Sağlık Bakanı, Pazartesi gününe kadar 23 milyon doz aşının kullanıma sunulduğunu da sözlerine ekledi. Almanya'da 60 yaş ve üzerindekilerin yanı sıra kronik hastalığı bulunanlara, hamilelere, sağlık personeline, hasta yakınlarının bakımını sağlayanlara ve işleri gereği çok sayıda insanla bir araya gelenlere grip aşısı tavsiye ediliyor. RKI Başkanı Lothar Wieler, hekime danışarak, isteyen herkesin grip aşısı yaptırabileceğini de vurguladı.

Eş zamanlı salgın riski

Wieler sonbahar ve kış aylarında koronavirüs vakalarında da artış olabileceğinin göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade etti. Wieler, "Bu nedenle, sonbahar ve kış aylarında Covid-19 ve grip vakalarının paralel olarak ortaya çıkmasını önlemek zorundayız" şeklinde konuştu. Covid-19 ve grip vakalarının aynı anda yayılması durumunda hastanelerin yükünün artacağını belirten Wieler, böyle bir senaryonun aşı olmak, koruyucu maske takmak, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uymak, kapalı ortamları havalandırmak ve akıllı telefonlardaki korona uyarı uygulamasını kullanmak ile engelleneceğini söyledi. Wieler, her iki hastalığın da özellikle yaşlılar ve kronik hastalığı bulunanlar için risk oluşturduğunu sözlerine ekledi. RKI'ya bağlı Daimi Aşı Komisyonu (Stiko) Başkanı Thomas Mertens de, geçen sezon yaşanmayan grip salgının bu yıl çok daha şiddetli olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

'Vatandaşlar grip aşılarını yaptırmak için aile hekimlerine gidip reçete yazdırıyorlar ancak sistem uygun bulmayıp aşıları karşılamıyor'

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, 29 Eylül'de yaptığı yazılı açıklamada, 90 yaşında ya da kronik hasta dahi olsanız grip aşınız sistem tarafından karşılanmıyor diyerek, “80 liralık aşı için insanlar mağdur oluyor”  ifadelerini kullanmıştı. “Grip aşısının risk grubunda olan kişilere sistemde ücretsiz aşı çıkması adeta piyango çıkması kadar zor” diyen Saydan, açıklamasına şöyle devam etmişti: “Vatandaşlar aşılarını olabilmek için aile hekimine gidip reçete yazdırıyor, ancak sistem uygun bulmuyor. Kronik hasta da olsanız 90 yaşında da olsanız Sağlık Bakanlığı’nın sistemi aşılarınızı şu anki sisteme göre  karşılamıyor. Aile hekimlerinden aldığımız bilgiye göre yaklaşık 100 grip aşısı reçetesi yazma girişiminden 2’si sistem tarafından onaylanıyor. 90 yaşındaki bir hastaya sistem 'Hasta influenza açısından 1. Öncelikli çok yüksek risk grubunda değildir. Hastanın durumu diğer öncelikli grubu açısından ileride yeniden değerlendirilecektir' diyor. Neye göre değerlendirilecek? Zaten hasta yaşı itibariyle risk grubunda. Covid-19 salgını yeterince sağlığımızı olumsuz şekilde etkiliyor. Üstüne bir de grip aşıları yaptırılamayınca sağlığımız daha da riske girecektir.

'Halk sağlığı açısından ciddi tehdit'

Aşılarını olmak isteyen çoğu yaşlı ve kronik hastalığı olan vatandaşlarımız bu pandemi ortamında aile hekimi ve eczaneler arasında gereksiz yere mekik dokuyor. Bu durum hem salgın riskini artırıyor hem de vatandaşları yorarak zaman kaybetmelerine yol açıyor. Bu belirsiz durum halk sağlığı açısından ciddi bir tehdit oluşturuyor. TEİS olarak belirtmek istiyoruz ki, Sağlık Bakanlığı’nın bir an önce sistemdeki  kısıtlamaları kaldırarak her yıl olduğu gibi 65 yaş üstü hastaların tamamına ve kronik hastalığı olan vatandaşlarımıza ücretsiz grip aşısının reçetelenmesini sağlayacak sistemi kurgulayarak sorunu çözmesi gerekmektedir.”
Editör: Ömür Ünver