Ankara Şans Oyunları ve Milli Piyango Bayileri Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Poyraz, şans oyunlarının özelleştirilmesinden sonra bayilerin kâr oranının net yüzde 9,7’den 4,25’e düştüğünü belirterek, bu düşüşün şans oyunu bayisi esnafı mağdur ettiğini söyledi. Esnafın yaşadığı mağduriyetin giderilmesi için kâr oranının en az  yüzde 7 olması gerektiğini vurgulayan Poyraz, özelleştirmeden sonraki bir yılda sabit ve seyyar bayilerin sayısındaki azalmaya dikkat çekti. Poyraz, "Düşük kâr oranının, düşük verimlilik getirdiğine inanıyorum. Kâr oranı yüzde 7 olursa, son bir yılda pasif duruma gelen bayiler de aktifleşir” dedi. Poyraz, yılbaşı çekilişindeki büyük ikramiyenin 120 milyon TL olacağını da paylaştı.

 

Milli Piyango İdaresi’nin lisans hakkı; piyango, hemen-kazan, sayısal loto, şans topu, on numara ve süper loto oyunları ile ilgili mevzuat çerçevesinde izin verilebilecek benzer şans oyunlarına ilişkin lisans düzenleme hakkı 49 yıl süreyle Türkiye Varlık Fonu'na devredilmişti. Türkiye Varlık Fonu ile Sisal Şans arasında 2020 yılında imzalanan sözleşme kapsamında ise, Millî Piyango İdaresi tarafından yürütülen şans oyunlarının işletme hakkı, 10 yıllığına Sisal Şans’a verildi.

Şans oyunlarının Sisal Şans’a devredilerek özelleştirilmesinden sonra bayilerin kâr oranının net yüzde 9,7’den net 4,25’e düşürüldüğünü söyleyen Ankara Şans Oyunları ve Milli Piyango Bayileri Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Poyraz, son bir yılda sabit ve seyyar bayilerin sayısındaki azalmanın düşündürücü olduğunu kaydetti.

Poyraz, “Şans oyunları, Milli Piyango İdaresi tarafından yürütülürken 365 seyyar piyango bayisi hizmet veriyordu.  Özelleştirme sonrası son bir yılda 95 kişi bayiliğini iptal ettirdi, yani işsizler ordusuna katıldı. Bu 365 bayi içerisinde, Sisal Şans ile sözleşme imzalayan bayi sayımız 97 oldu. 173 kişinin ise, milli piyango bayiliği devam ediyor ancak Sisal ile sözleşme imzalamadılar. Şu an ise sistemde 270 seyyar bayi bulunuyor. Odamızda sabit esnaf sayısı ise, 208 idi. Yine özelleştirmeden sonraki bir yılda 29 kişi oda kaydını iptal ettirdi. Şu an ganyan bayisi olan 93 kişi, iddia ve sayısal bayisi olan 86 kişi olmak üzere; odamıza kayıtlı sabit esnaf sayısı 179 kişi. Bakanlık sisteminde sabit ve seyyar toplam esnaf sayısı ise 449” dedi.

Şans oyunlarının işletme hakkının Sisal Şans'a geçmesiyle seyyar ve sabit bayi esnafının kâr oranının düştüğünü belirten Poyraz, “Milli Piyango İdaresindeyken kâr oranımız brüt yüzde 15, net yüzde 9,7 idi. Şirkete devredildikten sonra kâr oranımız brüt yüzde 5, net 4,25 oldu. Biz kâr oranında artış beklerken yaşanan bu düşüşe bir anlam veremedik ve esnaf olarak bu düşüşü kabullenemiyoruz. Bu konuda yaşanan mağduriyetimizin giderilmesi için görüşmeler yapıyoruz ancak yaşanan sorunun çözümüne dair bir sonuca ulaşamıyoruz. Bir fedakârlık yapılacaksa devlet de, şirket de, bayi de yapsın. Biz kâr oranımızı net 9,7’den 2 puan düşmeye razıyız. Varlık Fonu ve Sisal da fedakârlık yapsın. Bu anlamda Sisal ile sözleşme yapan seyyar, sabit sayısal bayilerin kar oranının yüzde 7 olmasını talep ediyoruz. Kâr oranı yüzde 7 olursa, son bir yılda pasif duruma gelen bayiler de aktifleşir” değerlendirmesinde bulundu.

Şans oyunlarının işletme hakkının özelleştirilmesinden sonra bilet satışlarının da azaldığını vurgulayan Poyraz, “Geçen sene yılbaşı biletlerinin yarıdan fazlası satılmadı. Zaten özelleştirmeden sonra pasif hale gelen, kapanan bayileri de düşündüğümüzde ‘Bayi kalmazsa satış da olmaz’ diyebiliriz. Düşük kâr oranının düşük verimlilik getirdiğine inanıyorum. Diğer taraftan şans oyunlarının özelleştirilmesinden sonra kamuoyunda oluşan güvensizlik de bilet satışlarını etkiliyor. Şans oyunları bir ihtiyaç değil, bir eğlencedir. Vatandaşa güven vermediğinizde, eğlenceden uzaklaşır” şeklinde konuştu.

Yeni yılda büyük ikramiye 120 milyon lira

Yeni dönemde yılbaşı milli piyango bilet fiyatlarına ilişkin de açıklama yapan Poyraz, “Yılbaşı milli piyango biletinde çeyrek 30, yarım 60, tam bilet 120 liradan satılacak. Büyük ikramiye 120 milyon lira. Toplamda dağıtılacak ikramiye ise, 671 milyon lira.” bilgisini paylaştı.

Editör: Ömür Ünver