Polonya'da Belarus üzerinden Avrupa Birliği'ne (AB) doğru kaçak göçü önlemek amacıyla örülen tel duvarı tahrip eden 13 kişi gözaltına alındı.

Aktivistler eylemlerinin Polonyalı yetkililerin AB'ye girme arayışındaki göçmenlere karşı "insanlık dışı muamele" olarak gördükleri davranışı protesto etmek için düzenlediklerini belirtti. Tel örgüyü tahrip etme girişiminde bulunan aktivistler yayınladıkları bildiride "Aşağılama, insanlık dışı muamele ve mültecilere tıbbi yardımın reddedilmesini onaylamıyoruz ve yasadışı geri itme prosedürlerini kabul etmiyoruz" ifadelerini kullandı. Polonya İçişleri Bakanı Mariusz Kaminski ise protestocuların eylemlerinin "kesinlikle kabul edilemez" olduğunu kaydederek, gözaltına alınanlar için "hareketlerinin yasal sonuçlarına katlanmak durumundırlar" dedi.

Ulusal basından alınan bilgiye göre gözaltına alınanların 12'si Polonya, biri ise Hollanda vatandaşı.

Kamuoyunun Afganistan'dan gelen 32 mültecinin Belarus-Polonya sınırı arasındaki sahipsiz topraklarda sıkışıp kalmasına odaklandığı ülkede hükümetin mültecilere muamelesi tepki topladı. Hükümetin sınırdaki Usnarz Gorny köyünün hemen yakınındaki mültecileri Belarus topraklarında oldukları gerekçesiyle kısa bir yürüyüşle köye ulaşarak iltica başvurusunda bulunmalarına izin vermemesi halk arasında eleştiriliyor.
Editör: Ömür Ünver