Amerika Birleşik Devletleri'nin yeni başkanı resmi olmayan sonuçlara göre Demokrat Parti adayı Joe Biden oldu. Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump ise sonuçları kabul etmeyerek, "Bu insanların hırsız olduğuna inanıyoruz. Bu çalınmış bir seçimdi." tweeti attı. Biden: Halkımız için bir zafer Biden, seçimin ardından yaptığı zafer konuşmasında, "Halkımız için bir zafer. Bunu en çok oyla aldık, ulusumuzun tarihindeki en fazla oy. Tam 74 milyon oy. Beni şaşırttı bu durum" dedi. Biden, Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump'a oy verenlere de sahip çıkarak, "Başkan Trump'a oy veren herkes, mutsuzluğu anlıyorum. Ama şimdilik birbirimize şans verelim. Artık bu sert söylemleri bırakmanı zamanı geldi. Yeniden ilerleyelim. Rakiplerimize düşman muamelesi yapmayı bırakmalıyız, onlar da Amerikalı" dedi. Trump "hırsız" dedi

Donald Trump cephesi ise seçimi kaybettiklerini kabullenememiş görünüyor. Trump'ın seçim kampanyasını yürüten ekibin yaptığı açıklamada, "Joe Biden'ın hiçbir eyalette resmen kazandığı ilan edilmedi" ifadeleri kullanıldı. Ardından Trump da bir tweet atarak, rakibi Biden'ı hırsızlıkla suçladı. Trump, paylaştığı tweetinde, "Bu insanların hırsız olduğuna inanıyoruz. Bu çalınmış bir seçimdi. İngiltere'deki en iyi anketör bu sabah, bunun açıkça çalınmış bir seçim olduğunu, Biden'ın bu eyaletlerin bazılarında Obama'yı geride bıraktığını hayal etmenin imkansız olduğunu yazdı." diye konuştu.

Trump koltuğu devredecek mi?

Trump'ın hukukçu ekibinin seçim sonuçlarına itiraz edeceği belirtiliyor. Önce yerel sonra eyalet mahkemelerine götürülecek seçimler, ardından da son kararı verecek olan ABD Anayasa Mahkemesi'ne taşınacak. Bu süre zarfında Trump'ın başkanlık koltuğunu devredip devretmeyeceği merak ediliyor.

Editör: Ömür Ünver