Melinda French Gates, 1 milyar doların yaklaşık 200 milyon dolarının ABD'de cinsiyet ve doğum hakları için mücadele eden kuruluşlara gideceğini bildirdi.

New York Times'ın konuk makalesinde French Gates, Yüksek Mahkeme'nin 2022'de anayasal kürtaj hakkını bozan kararının ardından ABD'deki doğum haklarını desteklemek zorunda hissettiğini söyledi.

Duyuru, Bayan French Gates'in , eski kocası Microsoft kurucu ortağı Bill Gates ile birlikte kurduğu Bill ve Melinda Gates Vakfı'ndan çekileceğini açıklamasından iki hafta sonra geldi.  Kadınlara yönelik fon, şirketi Pivotal Ventures aracılığıyla 2026 yılına kadar dağıtılacak.

French Gates, 2026 yılı sonundan önce kendi seçtikleri kuruluşlara dağıtmak üzere "12 küresel liderden oluşan çeşitli bir gruba" 20 milyon dolar vermeyi planlıyor.

Şirket, sonbaharda kadınların zihinsel ve fiziksel sağlığına odaklanan küresel kuruluşlara 250 milyon dolar daha ayıracağını söyledi.

French Gates, ABD'de çalışan ilk hibe alıcılarını "kadınların haklarını korumak ve onların güç ve nüfuzunu artırmak" amacıyla seçtiğini söyledi.

Kamuda tasarruf düzenlemesi; Tek maaş 2025'te başlayacak Kamuda tasarruf düzenlemesi; Tek maaş 2025'te başlayacak

French Gates,  New York Times'daki yazısında "Bu davanın bu kadar kronik bir şekilde yetersiz fonlanmasına izin verdiğimizde, bunun bedelini hepimiz ödüyoruz. Düşünmesi ne kadar şok edici olsa da, 1 yaşındaki torunum benim sahip olduğumdan daha az hakla büyüyebilir."

Hibe alıcılarından biri, kürtaj haklarını savunan ve şu anda çeşitli eyaletlerde kürtaj kısıtlamalarına ve diğer üreme sağlığı önlemlerine karşı açılan davalarda 50 kadını temsil eden Üreme Hakları Merkezi olarak belirlendi.

"Paraya artık her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuluyor"

Merkezin iletişim ve pazarlama sorumlusu Joung-ah Ghedini-Williams, paraya artık her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Ghedini-Williams, "Üreme hakları ve kürtajla ilgili kamuoyunun ilgisi ve tartışması her zamankinden daha fazla. Bunun mutlaka bağışlara yansıması gerekmiyor, bu yüzden bu mücadeleyi körüklemeye devam etmemiz gerektiğinde bu şu anda bu kadar harika."

Diğer alıcılar arasında kadınların ekonomik güvenliğini destekleyen bir kuruluş olan MomsRising; cinsiyet eşitliğini iyileştirmenin bir yolu olarak hukuka odaklanan Ulusal Kadın Hukuk Merkezi ve The 19th, cinsiyet ve politika haberlerine adanmış kar amacı gütmeyen bir medya kuruluşu bulunuyor.

Editör: Ömür Ünver