Birleşmiş Milletler, dünyanın, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Gazze benzeri bir yıkıma tanık olmadığını ve çatışmanın bugün sona ermesi halinde bile İsrail bombardımanı ve kara saldırılarında meydana gelen zararın onarılmasının en az 2040 yılına kadar süreceğini bildirdi.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve BM Batı Asya Ekonomik Komisyonu, Gazze'ye dair hazırladığı raporu kamuoyu ile paylaştı.

BM değerlendirmesine göre, 7 Ekim'de başlayan savaşın sosyal ve ekonomik etkileri "katlanarak" artıyor.

"Gazze'nin yeniden inşası on yıllar sürecek"

UNDP Arap Devletleri Bölgesel Bürosu Direktörü Abdallah el Dardari de Gazze'nin yeniden inşasının on yıllar süreceğini ve 40 milyar dolardan fazlaya mal olacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Yabancılara konut satışı yarı yarıya düştü Yabancılara konut satışı yarı yarıya düştü

Gazze için planladığı erken toparlanma aşamasının minimum 3 ila 5 yıl alacağını ve 2 ila 3 milyar dolara mal olacağını öngördüklerini aktardı.

Uzun vadeli yeniden inşa planının on yıllar süreceğinin altını çizen el Dardari, "1945'ten bu yana, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana böyle bir şey görmedik. Dünya bu kadar kısa sürede bu yoğunlukta ve bu kadar büyük ölçekte bir yıkıma şahit olmadı." diye konuştu.

Filistin için insani gelişmişlik endeksinin 20 yıl gerilediğine işaret eden el Dardari, bunun Gazze için 40 yıl olduğuna dikkati çekerek, "Gazze'de neredeyse 80'li yıllara döndük." değerlendirmesinde bulundu.

Filistin topraklarında son 20 yılda, Gazze'de ise son 40 yılda insani gelişmeye yapılan tüm yatırımların sıfırlandığına işaret eden el Dardari, yaklaşık 50 milyar dolarlık yatırımların yok olduğunu tahmin ettiklerini belirtti.

El Dardari, Gazze'nin yeniden inşasının 40 milyar dolardan fazlaya mal olacağını hesapladıklarını söyledi.

Gazze'de temizlenmesi gereken yaklaşık 37 milyon ton katı atık olduğunu, buradaki konutların yüzde 72'sinin yok edildiğini kaydeden BM yetkilisi, bunun ardından boşalan alanlara geçici barınakların inşa edilebileceğine işaret etti.

UNDP yetkilisi, bu kadar kısa bir sürede bu kadar büyük bir boyutta yıkımının daha önce hiç görülmediğini vurguladı.

BM: Gazze'de 1,8 milyon Filistinli yoksulluk seviyesine düştü

Banka sektörünün durumuna da değinen el Dardari, Gazze'de hemen hemen tüm banka şubelerinin yok edildiğini, sistemin çökmemesi için UNDP'nin çabalarını sürdürdüğünü sözlerine ekledi.

Gazze'de hayatta kalma mücadelesine dair vahim bir tablo çizilen rapora göre, savaşın başlamasından bu yana 201 bin kişi işini kaybetti ve 2023'ün son çeyreğinde ekonomi yüzde 81 daraldı. Gazze'deki 1,8 milyon Filistinli "yoksulluk" seviyesine düştü.

Raporda, "ekonominin üretken temelinin yok edildiği", sektörlerde yüzde 90'dan fazla kayıp yaşandığı belirtildi.

Raporda Gazze'de 79 bini tamamen yıkılmış olmak üzere en az 370 bin konutun hasar gördüğü ve ticari binaların da yıkıldığı bilgisi yer aldı.

Ayrıca raporda, "hasarların kapsamı ve ölçeği daha önce görülmemiş boyutlarda ve savaş devam ettiği sürece yıkım da artmaya devam edecek" denildi.

Hamas: Ateşkes anlaşmasını 'iyimser bir yaklaşımla' değerlendiriyoruz

Bu arada, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında 209 gün geride kalırken Hamas, Gazze için önerilen ateşkes anlaşmasını 'iyimser bir yaklaşımla' değerlendirdiğini bildirdi. 

Yedinci ayı geride kalan savaşta, Mısır, Katar ve ABD'nin arabuluculuğunda devam eden müzakerelerde Hamas, ateşkes karşılığında İsrailli rehinelerin serbest kalması teklifine "iyimser" yaklaştığını belirtti. 

Kuşatma altındaki Gazze'de ise, sağlık görevlileri İsrail'in gün içerisinde kentin güneyindeki Refah kentine yeni hava saldırıları düzenlendiği ve dördü çocuk yedi sivilin öldürüldüğünü aktardı. 

Editör: Ömür Ünver