<div class="article__header"> <h3 class="article__announce-text">İtalya, 19. yüzyılda Torino'da yaratıldıktan sonra hızla ulusal kimliğin ayrılmaz bir parçası haline gelen espresso kahve için UNESCO mirası statüsüne başvurdu.</h3> <div></div> </div> <div class="article__body"> <div class="article__block" data-type="text"> <div class="article__text">İtalya, espresso kahvenin 'basit bir içecekten çok daha fazlası' olduğunu iddia ederek UNESCO statüsüne başvurdu.</div> </div> <div class="article__block" data-type="text"> <div class="article__text">İtalya, 19. yüzyılda Torino'da yaratıldıktan sonra hızla ulusal kimliğin ayrılmaz bir parçası haline gelen espresso kahve için UNESCO mirası statüsüne başvurdu.</div> </div> <div class="article__block" data-type="text"> <div class="article__text">İtalya'nın Tarım Bakan Yardımcısı Gian Marco Centinaio, yaptığı açıklamada, İtalya'nın, espresso kahvesinin UNESCO 'somut olmayan kültürel miras' listesine eklenmesi için teklif verdiğini söyledi.</div> </div> <div class="article__block" data-type="text"> <div class="article__text">Centinaio, "İtalya'da kahve basit bir içecekten çok daha fazlasıdır. Gerçek bir ritüel, ulusal kimliğimizin ayrılmaz bir parçası ve bizi dünyada farklı kılan sosyalliğimizin bir ifadesidir" dedi.</div> <div> <div class="article__block" data-type="text"> <div class="article__text">Centinaio, bir fincan espressonun 'tüm İtalyanlar için sosyal ve kültürel bir ritüeli' temsil ettiğini, edebiyata da yansıdığını ve Napoli'den Venedik'e, Trieste'ye, Roma'dan Milano'ya tüm ülke tarafından beğenildiğini ifade etti.</div> </div> <div class="article__block" data-type="text"> <div class="article__text">Centinaio, İtalya'nın teklifinin ulusal UNESCO komisyonu tarafından onaylanacağından ve 31 Mart'a kadar Paris'e gönderileceğinden emin olduğunu belirtti.</div> </div> <div class="article__block" data-type="text"> <div class="article__text">İtalyan espresso kahvesinin UNESCO listesine alınması için daha önce girişimlerde bulunulmuştu, ancak iddiaya göre ülkenin çalkantılı siyaseti nedeniyle hiçbir zaman resmi olarak sonuçlanmadı.</div> </div> <div class="article__block" data-type="text"> <div class="article__text">Orijinal espressoyu korumak ve teşvik etmek amacıyla 1998 yılında kurulan İtalyan Espresso Enstitüsü'ne göre, pazar yılda 4 milyar avrodan daha fazla bir değere sahip ve İtalyanların yüzde 90'ından fazlası her gün (genellikle porselen fincanda servis edilen) bir fincan espresso içiyor.</div> </div> </div> </div> </div>