Dikenleri zehirli, eti zehirsiz! Restoran mönüsünün aslanı... Aslan balığının kilosu 85, porsiyonu 45 TL
Antalya Büyükşehir Belediyesi, Hint Okyanusu’ndan Akdeniz’e gelen istilacı tür aslan balığının tüketiminin yaygınlaştırılması için uygulama başlattı. Bölgedeki balıkçılardan satın alınan bu balıkların kilosu 85 TL, porsiyonu ise 45 TL'den servis ediliyor. Uzman isimden de "Aslan balıklarının etinde zehir yoktur. İnsan sağlığını sadece gövdesinde bulundurduğu zehirli dikenle tehdit eder. Onları da bir bıçak yardımıyla doğru temasla düzgün olarak kestiğinizde herhangi bir sıkıntısı yoktur" mesajı geldi.
KİLOSU 85, PORSİYONU 45
Dikenleri zehirli ama eti zehirsiz olan aslan balığı, Antalya Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan EKDAĞ şirketine ait Lara'daki Düden Şelalesi'nin denize döküldüğü Düden Park içinde bulunan balık restoranının mönüsüne girdi. Bölgedeki balıkçılardan satın alınan aslan balıkları, restoranın balık tezgâhında kilogramı 85 TL’den sunuluyor. Porsiyonu ise yanındaki ikramlarla birlikte 45 TL’ye servis ediliyor.
Restoranın resmi mönüsünde yer verdiği aslan balığını ilk sipariş eden müşteri ise balık tutkunu olduğunu belirten Okan Bakır oldu. Aslan balığının dikenli zehrinin temizlenmesi konusunda özel eğitim alan görevli tarafından temizliği yapılan aslan balığı, zeytinyağı, limon, tane karabiber, defne yaprağı, sarımsak ve tuzdan oluşan sos ve yapışmaması için hafif unlandıktan sonra ızgara yapılarak servis edildi.
'BAŞKA ÇAREMİZ YOK'
Antalya Büyükşehir Belediyesi çevre danışmanı Lokman Atasoy da “Bu uygulamayı deniz ekosistemimize destek olmak için yapıyoruz. Aslan balıklarını yiye yiye risk olarak ortadan kalkmasına yardımcı oluruz. Çünkü bunu şu an yiyen bir predator, avcı bir balık yok. Kıyılarımızda yerli türlerimiz üzerinde baskın rol oynadığı için bunu tüketmekten başka çaremiz yok” dedi.
ASLAN BALIKLARI İÇİN ARAŞTIRMA YAPILDI
Merkezi Demre'ye bağlı Beymelek Mahallesi'ndeki Akdeniz Su Ürünleri Enstitüsü'nde, 2018 yılından bu yana yürütülen Aslan ve Balon Balıklarının Yayılım Alanlarının ve Olası Mücadele Yöntemlerinin Belirlenmesi (BAYOMA) projesi kapsamında, balıkçılık teknolojisi yüksek mühendisi Merve Karakuş tarafından aslan balıkları izlendi. Kaş-Kekova Deniz Koruma Alanı'nda aylık yapılan tüplü dalışlarda aslan balıkları zıpkınlarla avlanarak, örnekleme yapıldı. Örneklenen bireylerin enstitüde kurulan laboratuvarda biyolojik ölçümleri gerçekleştirilirken, aslan balıklarının neden bu kadar yayılım gösterdiği sorusuna yanıt arandı.