Tarihin en ilgi çekici anlatılarında, ezilenin yükselişi işlenir. Masallardaki Sindirella'dan ve kurgusal Rocky Balboa'dan gerçek dünyadaki Erin Brockovich'e kadar, zayıf ve savunmasızların güçlü ve kudretlilere karşı zafer kazandığı hikayelere karşı insanların kayıtsız kalamadığı tespitleri var.

Bazı siyasi yorumculara göre de zayıf taraf statüsünü öne çıkarmak, insanların oy verme tercihlerini bile değiştirebiliyor. ABD seçimleri öncesi tartışmaya açılan bu konuda hiçbir zaman siyasi bir makamda bulunmamış biri olarak Trump'ın 2016 ABD başkanlık seçiminde kendisini zayıf taraf olarak göstermesi örneklerden biri. Şimdi bu, Demokratların 2024 Beyaz Saray yarışındaki adayı Kamala Harris tarafından benimseniyor.

Zayıfların psikolojik çalışmaları literatürde de az sayıda bulunduğu için veriler de kısıtlı.  Ancak var olan küçük literatür, insanların neden bu kadar sık ​​olarak şansları aleyhine olanları desteklendiğini anlamaya çalışıyor.

Ödüllü bilim yazarı David Robson'un (*) CNN'deki makalesine göre,  "zayıf taraf etkisi" insanlığın bilinen statü ve prestij takıntısıyla örtüşüyor. "Sosyal kimlik teorisi"ne göre de öz saygımızı sıklıkla grubumuzun başarısından alırız. Sonuç olarak, idollerimizin yenilgisini kişisel bir başarısızlık olarak işlemeye eğilimliyiz ve bu da kendi yeteneklerimize olan güvenimizin azalmasına yol açıyor.  

Neden kendimizi bu hayal kırıklığına isteyerek maruz bırakalım ki, bize başarıyı getirme olasılığı çok daha düşük olan yarışmacıyı destekleyelim? Oysa herhangi bir etkinliğin muhtemel kazananlarıyla aynı hizaya gelmek çok daha mantıklı olurdu ve böylece onların kazanmasının tadını çıkarabiliriz.

ABD'de yapılan deneyin ortaya koydukları

İlk cevaplardan bazıları, Güney Florida Üniversitesi'nde Joseph Vandello ve meslektaşları tarafından 2000'lerin ortalarında yapılan bir çalışmadan geliyor.  Zayıf tarafın etkisinin gerçek olup olmadığını test etmek için, önce ABD'li öğrencilerin 2004 Olimpiyatları'na tepkilerini incelediler. Oyunlar gerçekleşmeden önce, katılımcılara beş ülkenin tüm zamanların madalya toplamlarının bir listesi sunuldu: İsveç (469), Bulgaristan (195), Belçika (140), Meksika (40), Slovenya (6).

Daha sonra yaklaşan bir yüzme etkinliğine katılan iki ülkeyi hayal etmeleri ve her ülkenin kazanmasını bir (kesinlikle hayır) ile dokuz (kesinlikle hayır) arasında bir ölçekte ne kadar istediklerini derecelendirmeleri istendi. Hangi çifti düşündükleri önemli değildi ve ABD'li öğrenciler tarihsel olarak daha az madalya kazanan ülkeye karşı açık bir tercih gösterdiler. Örneğin, İsveç ile Belçika karşı karşıya gelirse Belçika'yı tercih ettiler, ancak Belçika ile Slovenya karşı karşıya gelirse Slovenya'yı tercih ettiler. Genel olarak, yüzde 75'i daha az madalyası olan takımı tercih etti.

Vandello'nun ekibi daha sonra etkiyi artırabilecek veya azaltabilecek bazı ek faktörleri araştırdı. Bir deneyde, katılımcılara iki Avrupa basketbol takımı olan CSKA Moskova ve Maccabi Tel Aviv'in kısa bir açıklaması okutuldu; bu açıklamada bir takım zayıf bir son rekorla zayıf taraf olarak, diğeri ise muhteşem bir performansla zirvedeki takım olarak gösterildi. Daha sonra gerçek hayattan bir maçtan bir klip izlediler ve takımın oyununa ilişkin yargılarıyla ilgili bir anketi yanıtladılar.

Araştırmacılar, sonuçların önceden var olan önyargılardan etkilenmemesini sağlamak için takımların metinde nasıl sunulduğunu dönüşümlü olarak yaptılar. Katılımcıların yarısı CSKA Moskova'nın dezavantajlı olduğuna inandırılırken, geri kalanına Maccabi Tel Aviv'in oyuna geri planda girdiği söylendi. Her durumda, katılımcılar zayıf takıma önemli ölçüde daha fazla destek verdiler. Doğru veya yanlış, zayıf takımların dezavantajlarını telafi etmek için fazladan çaba göstereceklerini ve bu durumun onları daha sevimli kılacağını varsayıyoruz.

Ezilenin cazibesi adaletsizlik algılarına göre mi?

Vandello'nun dördüncü ve son deneyi, ezilenin cazibesinin adaletsizlik algılarına göre yaşayıp yaşamadığını gösterdi. Bir çift spor takımından favorilerini seçmeleri istendiğinde, katılımcılar en kötü geçmişe sahip olanları tercih etme eğilimindeydiler, ancak takımın parayla dolu olduğunu gördüklerinde bu etki azaldı. Sonra, önceki başarısızlıklar dizisi neredeyse hiç sempati çekmedi. 

Görünüşe göre, ezilenin durumu gerçek bir zayıflık pozisyonundan kaynaklanıyor olmalı. Vandello'nun ekibi makalesinde, "Dezavantaj, çoğu insanda düzeltilmesini istedikleri bir adaletsizlik duygusu uyandırır" tespitine yer verdi.

Ahlaki değerlerin etkisi

 Fransa'daki Lyon Nörobilim Araştırma Merkezi'nde doktora sonrası araştırmacı olan François Quesque, "Hayatın erken yıllarında çocuklar kendi çıkarlarını koruyormuş gibi daha güçlü tarafın yanında yer alırlar" tespitinde bulunarak, "Sadece ahlaki değerleri öğrendiklerinde bireyler arasında bir tür adalet veya eşitlik kurmak isterler" görüşüne yer veriyor.

Quesque, 2021 tarihli bir araştırma makalesinde, yetişkinlerin ezilenlerin duygularına ilişkin algılarını inceledi. Ekibi, katılımcılara iki kişinin etkileşimde bulunduğu çeşitli çizgi romanlar ve video klipleri gösterdi. Örneğin, bir çizgi romanda daha baskın ve güçlü görünen bir karakterin, önce başka bir karaktere içecek, sonra kitap ve son olarak okuma gözlüklerini getirmesini emrettiği gösterildi. Daha sonra, "Sizce, bu kişi tam şu anda ne hissediyor?" diye soruldu.

Soru kasıtlı olarak belirsizdi: karakterlerden herhangi birine atıfta bulunabilirdi. Ancak katılımcıların, emirleri veren karakterden ziyade, servisi yapan karakteri düşünme olasılıkları çok daha yüksekti. Quesque, "Çoğunluk, baskın kişinin duygularını bile düşünmüyor" diyor.  

Adaletsizlik hipotezini destekleyen ekibi, bu önyargının ilk karakterin ne kadar mantıksız davrandığına bağlı olduğunu buldu. Ancak başka faktörler de rol oynuyor olabilir. Quesque, "Yüksek güçteki bireylerin düşük güçteki bireylerden daha soğuk olarak algılanması olabilir" diye ekliyor. İnsanların güç sahibi insanların bu kadar geniş bir duygu yelpazesi deneyimlemesini beklemediğini öne sürüyor ve bu da onların duyguları hakkında daha az düşünmemize yol açabilir.

Cevapsız kalan sorular: Turkovac aşısı kaça mal oldu? Kaç Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı tarafından kullanıldı Cevapsız kalan sorular: Turkovac aşısı kaça mal oldu? Kaç Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı tarafından kullanıldı

Masallardaki durum 

Bu derin duygusal önyargı göz önüne alındığında, ezilenlerin hikayelerinin kültürel ruhta bu kadar yaygın olması pek de şaşırtıcı olmayabilir.

Ohio State Üniversitesi'nde yönetim ve insan kaynakları profesörü olan Robert Lount, "Birinin veya bir ekibin beklenmedik bir sonuca ulaşmak için olasılıkları yenmesinde doğal bir romantizm vardır" diyor. Bu hikayelerden sıklıkla kişisel ilham aldığımızı düşünüyor ve "bireylere sıkı çalışma ve kararlılıkla 'her şeyin mümkün olduğunu' vurguluyor".

New York Üniversitesi'nden Nathan Pettit ve Arizona Üniversitesi'nden Sarah Doyle ile çalışan Lount, yarışmacıların kendilerinin zayıf veya favori statülerine nasıl tepki verdiklerini inceleyerek, "Bulgularımız zayıfların yarışmalara kazanma odaklı girme eğiliminde olduğunu gösterdi, bu da bir 'terfi' zihniyeti olarak görülebilir" tespitinde bulunduyor. "Ancak favorilerin yarışmalara bir kayıptan kaçınma odaklı girdiği görüldü, bu da istenmeyen bir sonuçtan kaçınma odaklı bir 'önleme' zihniyeti olarak görülebilir" notunu düşüyor.

"Bu zihniyetler, insanların farklı teşvik biçimlerine nasıl tepki vereceğini şekillendirebilir" diyen Lount, "Eğer zayıf bir takımı motive etmek istiyorsanız, ödülün ihtişamına odaklanmak daha iyidir; eğer favoriyi motive etmek istiyorsanız, onlara kaybedecekleri her şeyi hatırlatabilirsiniz" ifadesini kullanıyor.

Gerçek hayatta durum ne? 

Elbette çoğumuz sadece seyirciyiz, ancak Quesque, ezilenlere karşı artan empatimizin birçok farklı alandaki görüşlerimizi şekillendirebileceğine ilişkin şüphelerini paylaşarak,  "adalet kararları, siyaset, [uluslararası] çatışma çözümü ve tabii ki spor taraftarlarının davranışları... Bu etkinin çok güçlü olduğu ve katılımcıların cinsiyetinden ve kendi bildirdikleri baskınlıktan bağımsız olarak hemen hemen herkeste gözlemlenebildiği anlaşılıyor." tespitine yer veriyor.

Birisi popülerliğini aktif olarak artırmaya çalışıyorsa, kendisini daha ayrıcalıklı veya yerleşik bir rakibe meydan okumaya çalışan cesur bir fırsatçı olarak çerçevelemenin açık bir avantajı olabilir. Örneğin, siyasette, zayıf taraf olarak etiketlenmenin bir adayın algılanan sıcaklığını ve sempatisini artırabileceğine dair bazı kanıtlar vardır.  Kamala Harris, ilk başkanlık bağış toplama etkinliğinde 'Önümüzde bir mücadele var ve bu yarışta ezilen bizi' diyerek bu rolü üstlenmiş oldu. Eğer bu imaj kalırsa, halkın artan duygusal katılımı anketlerdeki reytinglerini artırabilir.

Önde koşanların gücü ve hızı karşısında hayrete düşebiliriz, ancak kalbimizi fethedecek olanlar zorluklara karşı mücadele edenlerdir.

David Robson ödüllü bir bilim yazarı ve  Canongate (İngiltere ve Milletler Topluluğu)/Pegasus (ABD ve Kanada) tarafından yayınlanan, sosyal hayatınızı dönüştürmek için 13 bilim tabanlı stratejiyi inceleyen The Laws of Connection kitabının yazarıdır.  X'te  @d_a_robson ve Instagram ve Threads'te @davidarobson'dır  .  

Editör: Ömür Ünver