İngiltere, ABD, İspanya ve Portekiz ve Kanada'nın ardından İtalya ve İsveç'te de maymun çiçeği virüsü (Monkeypox) vakaları görüldü.

İtalya ve İsveç, corona virüs salgının ortasında maymun çiçeği vakalarını kaydeden en son ülkeler oldu. İtalyan hastanın Kanarya Adaları'ndan döndükten sonra Roma'daki bir hastanede yaptığı test pozitif çıktı, İsveçli hastaya da Stockholm'de maymun çiçeği virüsü teşhisi konuldu. Afrika dışında teyitli veya şüpheli vaka gösteren ülke sayısı 7'ye yükseldi. Birleşik Krallık'taki dokuz vakadan altısı Londra'da, ikisi İngiltere'nin Güney Doğusunda ve biri Kuzey Doğu'da bulunuyor. Nijerya'dan gelen ilk hasta olan Birleşik Krallık hastalarından biri hariç tümü, Birleşik Krallık'ta enfekte olmuş gibi görünüyor ve çoğu bağlantılı değil. ABD, kısa süre önce Kanada'dan dönen Massachusettsli bir adamda ilk vakasını bildirdi. Kanada'da en az 13 olası vaka araştırılıyor ve virüsü doğrulamak için testler yapılıyor. İspanya'da 7 kişiye teşhis konuldu ve onlarca kişi daha hastalık için izleniyor ve test ediliyor. Portekiz, 9 vakanın doğrulandığını söyledi.

DSÖ'den açıklama

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), önümüzdeki haftalarda daha fazla ülkede daha fazla vaka beklediği konusunda uyardı. Maymun çiçeğinin kişiden kişiye bulaşmasının son derece nadir olduğu düşünüldüğünden, salgın uzmanlar tarafından 'olağandışı' olarak tanımlandı. Şimdiye kadar virüs, Batı veya Orta Afrika dışında yalnızca dört ülkede tespit edilmişti ve tüm vakaların kıtayla doğrudan seyahat bağlantıları vardı.

Belirtileri nelerdir?

Maymun çiçeği hastalığının ilk belirtileri ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, sırt ağrısı, şişmiş lenf düğümleri, titreme ve bitkinliği içerir. Ancak en sıra dışı özelliği, genellikle yüzde başlayan ve daha sonra vücudun diğer bölgelerine, genellikle cinsel organlara, ellere veya ayaklara yayılan bir döküntüdür. Döküntü değişir ve sonunda bir kabuk oluşturmadan önce farklı aşamalardan geçer ve bu daha sonra düşer.  
Editör: Ömür Ünver