İstanbul'da 17 kişinin yargılandığı Gezi Parkı davasında iş insanı Osman Kavala’nın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına; sanıklardan Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi'nin de 18'er yıl hapis cezasına çarptırılmalarına ve tutuklanmalarına yönelik verilen kararı yüzlerce kişi Taksim’de protesto edidi. Eylemde polis yoğun önlem aldı. Taksim'de, Cihangir'de polis müdahalesi oldu. Aralarında bir gazetecinin de bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

.

Taksim Dayanışması’nın yaptığı çağrının ardından Makina Mühendisleri Odası önünde bir araya gelen protestocuların arasında öğrenci dayanışma grupları, kadın örgütleri ve siyasi parti temsilcileri bulundu

Eylemciler “Her yer Taksim, her yer direniş” ve “Gezi tutsakları onurumuzdur” sloganları attı. Eylemcilerin Gezi Parkı davasında verilen karara yönelik basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasında, “Bu adaletsizlik, bu vicdansızlık bu düşmanlık sona erinceye kadar, arkadaşlarımız serbest bırakılıncaya kadar, dünya hukuk tarihine kara bir leke olarak girecek bu davalardan beraat edinceye kadar mücadeleye devam edecek, arkadaşlarımızı yalnız bırakmayacağız” denildi.

Açıklamada, hukuka güvenin iyice azaldığı ve bunun sonucunda da “Türkiye’nin doğanın talanına itiraz eden mimar, şehir plancı ve avukatların 'ağırlaştılmış müebbet ve ağır hapis' ile cezalandırıldığı bir ülke haline geldiği” ifade edildi.

Eylemde polis yoğun önlem aldı. Taksim'de, Cihangir'de polis müdahalesi oldu. Çok sayıda kişinin gözaltına alınarak Vatan Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldüğü öğrenildi. Gözaltına alınanlar arasında gazeteci Umut Taştan'ın da bulunduğunu DİSK Basın - İş yaptığı paylaşımla duyurdu.

Başkentte de açıklama

Öte yandan, TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu ve Ankara emek ve demokrasi güçleri Ulus Heykel önünde yaptıkları açıklama ile Gezi Davasında tutuklanan arkadaşlarımızın derhal bırakılmaları çağrısında bulundu.  

Editör: Ömür Ünver