Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, 26-28 Mart tarihleri arasında Türkiye ve Romanya'da da görülen Karadeniz'deki deniz mayınlarının 2022 itibarı ile Ukrayna Deniz Kuvvetleri'ne kayıtlı olmadığını ve bu mayınların Rusya tarafından koyulduğunu bildirdi.

Bakanlığın resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, Rus askeri kuvvetlerinin, 2014 yılında Ukrayna'nın Sivastopol kentini işgali sırasında ele geçirdiği deniz mayınlarını kullanarak, uluslararası kamuoyu nezdinde Ukrayna'yı kasten itibarsızlaştırmaya çalıştığı ifade edildi. Açıklamada, Rusya'nın tüm Karadeniz'e, Azak'ın yanı sıra Kerç ve Karadeniz boğazlarına da mayınları kasıtlı olarak bıraktığı ileri sürülürken, bu mayınların asker sivil ayrımı gözetmediği hatırlatıldı. Açıklamada ayrıca Rusya Deniz Kuvvetlerinin, sivil gemileri ele geçirip imha ettiği, Ukrayna'yı denizden bombaladığı ve mayınların da yeni bir tür "korsanlık yöntemi" olarak kullandığı ifade edildi. Denizde "başı boş sürüklenen" mayınların kullanımı ve bunların öngörülemeyen sonuçlarının sorumluluğunun "yalnızca Rusya Federasyonu ve donanmasına" ait olduğu vurgulandı.

Türkiye ve Romanya'da görüldü

26 Mart'ta Türk makamları, bir mayın ihbarı nedeniyle Boğaz'dan geçişi kapatmıştı. İddiaya göre bu mayın, Rusya tarafından Karadeniz'de maden çıkarmak için kullanılanlardan biriydi. Mayın tarama gemileri tarafından etkisiz hale getirildi. Benzer şekilde Romanya açıklarında da aynı türden bir mayın bulundu. Bu şekilde Karadeniz'e 420 mayın bırakıldığı düşünülüyor.
Editör: Ömür Ünver