Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Bodnar, Rusya ile savaş halinde olduklarını ve Türkiye'den destek beklediklerini söyledi. Putin'in savaş suçu işlediğini söyleyen Bodnar, "Türkiye tarafsız kalmamalı" dedi.

Gelişme üzerine Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği'nden bir açıklama yapıldı.

Elçiliğin Twitter hesabından yapılan açıklamada barışçıl Ukrayna'nın barışçıl şehirlerinin bombalandığı belirtildi.

Açıklamada, "Stratejik ortağımız Türkiye'yi ve dost Türk halkını bu zor zamanda bizi desteklemeye çağırıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Ukrayna'nın Büyükelçi Vasyl Bodnar da gelişmeleri değerlendirmek üzere saat başlarında açıklamalarda bulunuyor.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal ile görüştüğünü söyleyen Bodnar, "Boğazların kapatılması talebimizi ilettim. Türk tarafı söz konusu talebi değerlendirerek en kısa sürede cevabını verecektir" dedi.

Bodnar, Türkiye'den dayanışma beklediklerini kaydederek Montrö Boğazlar sözleşmesine işaret etti. Anlaşmanın 9'uncu maddesinin uygulamaya konulması gerektiğini belirten Bodnar, "O maddeye göre savaşın bir tarafı olan devletin boğazlardan geçişine yasak konulmalı" ifadelerini kullandı.

Türkiye tarafsız kalmamalı

Putin'in savaş suçu işlediğini dile getiren Bodnar, Türkiye'nin tarafsız kalmaması gerektğini kaydetti. Büyükelçi, "Türkiye'yi proaktif olmaya çağırıyoruz. Türk halkına inanıyoruz" diye konuştu.

Türkiye'den beklentileri sorulan Bodnar, şunları kaydetti:

"Montrö Anlaşması boğazların kapatılması için ilgili hukuki temeller oluşturuyor. Savaşın başladığına dair teyit eden belgeleri göndermeye hazır."

Savaş halindeyiz

Öncesinde yaptığı açıklamada Rusya ile savaş halinde olduklarını söyleyen Bodnar, "Tüm dünyayı Putin'e karşı koalisyon kurmaya ve savaşın genişletilmesini önlemeye çağırıyoruz. Söz konusu saldırganlığı önlemeye çağırıyoruz. Bugün Ukrayna sizin güvenliğinizi koruyor" dedi.

Türkiye boğazları kapatsın

Türkiye'den de destek beklediklerini kaydeden Bodnar, “Hava sahasının ve Rus gemileri için Çanakkale ve İstanbul Boğaz’ının kapatılmasıyla ilgili resmi talebimizi Türk tarafına ilettik" diye konuştu.

Yaptırım çağrısı

Bodnar, "Aynı zamanda Rus tarafına bir yaptırım uygulanmasını istiyoruz. Rus işadamlarının hisselerine el konulmasını ve buradan para kazanılmamasının sağlanmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Editör: Ömür Ünver