Türkmenistan’da yaklaşık 50 yıldır yanan Derveze gaz krateri, doğal gaz kaybına ve çevre kirliğine neden olduğu için kapatılacak. Türkmenistan'da "Cehennem kapısı" olarak da bilinen Derveze gaz krateri, başkent Aşkabat'a 270 kilometre uzaklıktaki Ahal vilayetinde ve Karakum Çölü'nün merkezinde yer alıyor.

Türkmenistan'ın Başkenti Aşkabat’ta düzenlenen,  Türkmenistan’ın petrol ve doğal gazı başlıklı uluslararası yatırım forumunda, Derveze gaz kraterinin kapatılması gündeme geldi. Söz konusu krater, 1970’li yıllarda Sovyetler Birliği döneminde yapılan kazı çalışmaları sırasında oluşmuştu.

Türkmenistan'da 70'li yıllarda Sovyetler tarafından yapılan kazılarda ortaya çıkan ve yaklaşık 50 yıldır yanmaya devam eden Derveze gaz krateri için yetkililer harekete geçti. Ülkede "Cehennem kapısı" olarak bilinen krater, doğal gaz kaybına neden olduğu gibi çevre kirliğine de sebep olarak etrafındaki yaşam alanlarına zarar verdiği için kapatılacak.

60 metre genişliğe ve 20 metre derinliğe sahip krater, içinden çıkan doğalgaz nedeniyle yaklaşık 50 yıldır yanmaya devam ediyor. Türkmenistan Doğal Gaz Araştırma Enstitüsü Direktörü Bayrammyrat Pirniyazov, derveze bölgesinde çok miktarda doğalgazın yanarak çevreye zarar verdiğini ve bu nedenle de kapatılacağını belirtti. Pirniyazov, "Türkmen bilim insanları, çukura eğimli kuyu açmayı önerdiler. Bu kuyudan gazın çıkarılması, atmosfere kontrolsüz gaz emisyonlarının azaltılması ve sızıntı akışlarının kontrolünün sağlanması öngörülüyor." diye konuştu. Türkmenistan'da "Cehennem kapısı" olarak da bilinen Derveze gaz krateri, başkent Aşkabat'a 270 kilometre uzaklıktaki Ahal vilayetinde ve Karakum Çölü'nün merkezinde yer alıyor.
Editör: Ömür Ünver