Rusya'nın Ukrayna saldırısı ile ilgili gelişmeler ruble üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor. Bu arada, Batılı ülkelerin Rusya'yı uluslararası ödemeler ağı swift sisteminden çıkaran yaptırımına Japonya da katılıyor. İngiltere hükümetinin baskısı altında kalan BP de, Rus enerji şirketi Rosneft'ten çıkma kararı aldı.

Hafta sonu Batılı ülkelerin Rusya'yı swift sisteminden çıkarma kararı alması ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in nükleer silahları da kapsayan caydırıcı güçlerin hazır olması yönündeki çağrısını takiben Rus rublesi offshore işlemlerde yüzde 29 geriledi. Bloomberg'in verilerine göre Rus rublesi dolar karşısında 117.81 seviyesini test etti.

Japonya'dan swift kararı

Öte yandan, Batılı ülkelerin Rusya'yı uluslararası ödemeler ağı swift sisteminden çıkaran yaptırımına Japonya da katılıyor. Japonya Başbakanı Fumio Kishida, ülkesinin Rusya'nın uluslararası ödemeler ağına erişimini bloke edeceğini söyledi. Japonya'nın katılımıyla G-7 ülkelerinin tamamı Rusya'ya karşı swift yasağına katılmış oldu. Başbakan Kishida Japonya'nın Rusya'ya karşı başka yaptırımlar da planladığını ve Ukrayna'ya 100 milyon dolarlık olağanüstü insani yardım gönderdiklerini belirtti. Rusya'nın saldırılarının devam etmesiyle yaptırımların kapsamları giderek genişletilirken, en son ABD, İngiltere, Kanada ve Avrupa Birliği (AB) ülkeleri uygulanacak ilave ekonomik yatırımlar konusunda uzlaşmıştı.

BP ortaklığı bitirdi

İngiliz enerji şirketi BP'nin CEO'su Bernard Looney, "Çoğu kişide olduğu gibi ben de Ukrayna'da yaşananlar dolayısıyla şoka uğradım ve derin bir üzüntü duydum. Bu durum BP'nin Rosneft'teki pozisyonunu yeniden ele almamıza neden oldu" ifadelerini kullandı. BP Başkanı Helge Lund ise Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının bölge genelinde trajik sonuçlar doğuran bir saldırganlık eylemi olduğuna işaret ederek, "BP 30 yılı aşkın bir süredir Rusya'da Rus meslektaşlarla birlikte çalışıyor. Ancak bu askeri harekat, köklü bir değişimi temsil etmektedir. Rosneft Holdingi artık BP'nin iş ve stratejisiyle uyumlu değil." değerlendirmesinde bulundu. Şirketin, Rus petrol üreticisi Rosneft'te yüzde 20'lik hissesi bulunuyordu. Şirket finansal detayları paylaşmazken, söz konusu varlığın değerinin 14 milyar dolar olduğunu ifade etti.

Norveç Devlet Varlık Fonu, elden çıkarıyor

Norveç hükümeti, 1,3 trilyon dolarlık büyüklüğüyle dünyanın en büyüğü olan Norveç Devlet Varlık Fonu, Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri harekatın ardından Rus varlıklarını elden çıkaracağını açıkladı.
Editör: Ömür Ünver