Kremlin Sözcüsü Peskov, ABD Başkanı Biden'ın Rusya'ya yönelttiği soykırım suçlamasının 'kabul edilemez' olduğunu söyledi. Peskov, "Putin'in Ukrayna'daki gözü" olarak kabul edilen siyasetçi Viktor Medvedçuk'un savaş ile ilgisi olmadığını belirtti.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov gündeme dair gazetecilere açıklamalarda bulundu. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD Başkanı Joe Biden'ın 'soykırım' suçlamasına yanıt verdi. "Ukrayna’da soykırım yapılmak istendiği iddiasını kınıyoruz" diyen Peskov, söz konusu suçlamaların 'kabul edilemez' olduğunu söyledi. Yeniden tartışılmaya başlanan İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya girme ihtimalini de değerlendiren Kremlin Sözcüsü, "NATO barış ve istikrarı sağlayan bir ittifak değildir" açıklamasını yineledi. Peskov, "İttifakın çatışmaya yönelik bir araç olmaya devam ettiğini ve daha fazla genişlemesinin Avrupa'ya istikrar getirmeyeceğini defalarca söyledik" dedi. Ukrayna savaşı için ilk kez 'soykırım' ifadesini kullanan Biden, "Ailenizin bütçesi, arabanızın deposunu doldurma gücünüz, dünyanın öbür ucundaki bir diktatörün savaş ilan edip, soykırım yapmasına bağlı olmamalı" demiş ve şu açıklamayı yapmıştı: "Evet, soykırım dedim çünkü Putin’in Ukraynalı olabilme fikrini silmeye çalıştığı her geçen gün daha da netleşiyor. Uluslararası olarak tanımlanması için kararı avukatlara bırakacağız ancak bana (soykırım) gibi geliyor."

Medvedçuk'un savaş ile ilgisi yok

Ukrayna'da yakalanan Rusya yanlısı ana muhalefet partisinin lideri Viktor Medvedçuk'un Ukraynalı esir askerlerle değiştirilmesi hususuna değinen Peskov, Medvedçuk'un Rus vatandaşı olmadığını hatırlattı. Peskov, söz konusu siyasetçinin Ukrayna'daki savaş ile ilgisi olmadığını belirtti. Medvedçuk'un bu değişim sürecine katılmayı isteyip istemediğini de bilmediklerini kaydeden Peskov, "İfade özgürlüğünü bu kadar önemseyen ve siyasi nedenlerle bir kişiye zulmün mümkün olmayacağından bahseden Avrupalı politikacılara da çağrıda bulunuyoruz. Medvedçuk'un kaderini kuşkusuz takip edeceğiz." dedi. Peskov, Medvedçuk'un Rusya ile hiçbir perde arkası ilişkisi olmadığını dile getirdi.
Editör: Ömür Ünver