ABD Başkanı Joe Biden, Air Force One uçağı ile Polonya-Ukrayna sınırında oluşturulan ABD askeri üssüne iniş yaptı. Havaalanında geniş güvenlik önlemleri alındı.

ABD Başkanı Joe Biden, Polonya'da görev yapan Amerikan askerlerini ziyaret ederek, hizmetleri için onlara teşekkür etti. Biden, kentte bulunan ABD 82. Hava İndirme Tümeni üssünü ziyaret ederek, Amerikan askerleriyle sohbet etti. Üssün kafeteryasında askerlerle pizza yiyen Biden, daha sonra onlara hitap etti. Joe Biden'in açıklamaları şöyle: "O kadar hızlı değişimler yaşanıyor ki. Demokrasi oybirliğine dayanıyor. Burada yaptıklarımız Ukrayna halkını kıyımdan korumak. Son 10 senede kaybettiğimiz demokrasilerin sayısından çok daha fazla demokrasi kazandık. İnsanlık çok önemli dönüm noktasından geçiyor. Ukrayna halkı 10-15 sene sonra farklı bir halk olacak. Burada kim galip gelecek, demokrasi mi, otokrasi mi? Az önce yemekhanede söylediğim gibi en önemlisi sizler, ki burada abartmıyorum, tarihin gördüğü en nitelikli muhabere gücüsünüz. Benim babamın, sizin dedelerinizin nesli '2. Dünya Savaşı'nı gören en büyük nesil' derlerdi. Hiçbir nesil vücutların parçalandığı inanılmaz bir savaş deneyiminden geçmedi."

Benim oğlum Irak'ta, Kosova'da görev yaptı

Oğlunun da askerlik yaptığını söyleyen Biden, "Bizim kutsal bir görevimiz, asil bir sorumluluğumuz var. Bizler çocukları, kadınları, yoksulları korumak zorundayız. Evimizde nasıl ailemize bakıyorsak, görev yaptığımız yerlerde de insanları korumak zorundayız. Benim oğlum Irak'ta, Kosova'da görev yaptı. Cesaret madalyaları aldı. Birçoğunuzun yaptığı gibi. Delaware Ulusal Muhafızları'na katılmıştı. Ben neler yaşadığınızı oradan da çok iyi biliyorum. Hepinize teşekkür ediyorum, Ukrayna halkının yanında olacaksınız."

100 bin kişilik bir birlikle Avrupa'da görev yapıyoruz

"ABD'den buraya 12 bin kişi daha gelecek ve toplamda 100 bin kişilik bir birlikle Avrupa'da görev yapıyoruz NATO şemsiyesi altında. En iyileri buraya gönderiyoruz. Sizler en iyilersiniz. Sizlere teşekkür ediyorum. Hizmetleriniz için, cesaretiniz için, yaptıklarınız için teşekkür ediyorum."

Duda Biden'i karşılayamadı

Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden'ı karşılamak için Polonya'nın Rzeszow şehrine gitmek üzere yola çıkan Duda'nın uçağı kalkıştan sonra arızalandı. Polonya Hava Kuvvetlerine ait uçak, yerel saatle 13.40 itibarıyla Varşova'ya acil iniş yaptı. Bunun üzerine, Biden'ı Polonya Millî Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak karşıladı. Duda'nın, Rzeszow'a ulaşınca Biden ile temaslarda bulunacağı aktarıldı.
Editör: Ömür Ünver