Hindistan, tüketicileri yüksek enflasyon ortamında yükselen fiyatlardan korumak amacıyla önemli emtialara uygulanan vergi yapısında bir dizi değişiklik duyurdu. Enflasyonun artması üzerine merkez bankası geçtiğimiz günlerde faiz artırımına gitmişti. Hindistan Başbakanı Modi, "Yaptığımız düzenlemeler, vatandaşlarımızı rahatlatacak. Bizim için her zaman önce insandır" dedi.

Maliye Bakanı Nirmala Sitharaman, benzinde özel tüketim vergisinde litre başına 8 rupi (0,1028 $) ve dizelde litre başına 6 rupi indirim yaptığını duyurdu. Bir dizi tweet'te, benzin ve motorin üzerindeki yeni vergi rejiminin, daha düşük tahsilat nedeniyle hükümete yıllık gelirde yaklaşık 1 trilyon Hint rupisi kaybına yol açabileceğini söyledi. Hükümet ayrıca, yerel pazar talebine yönelik hammadde maliyetlerini azaltmak amacıyla antrasit, PCI kömürü ve koklaşabilir taş kömürü üzerindeki ithalat vergisini de kaldırdı. Son önlemlerin 22 Mayıs'tan itibaren geçerli olacağı bildirildi.

Hükümet ayrıca, yoksulluk sınırının altındaki kadınlara yönelik bir refah programı kapsamında 90 milyondan fazla yararlanıcıya 200 rupilik yeni bir sübvansiyon sağlayacak. Sitharaman, sübvansiyonun yıllık yaklaşık 61 milyar Hint rupi geliri anlamına geleceğini söyledi.Maliye Bakanı, "Başbakan Narendra Modi, hükümetin sıradan insanlara yardım etmesini özellikle istedi" dedi. 

Başbakan Modi, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Bugünün kararları, özellikle de benzin ve motorin fiyatlarındaki önemli düşüşle ilgili kararlar, çeşitli sektörleri olumlu yönde etkileyecek, vatandaşlarımızı rahatlatacak. Bizim için her zaman önce insandır!"  ifadelerini kullandı.

Editör: Ömür Ünver