Gazeteciler Sosyal Medya Yasa Tasarısı’nın geri çekilmesi talebiyle toplandı. TGC, TGS, Basın Konseyi, TYS, DİSK Basın İş, PEN Türkiye, TÜRKYAYBİR olmak üzere onlarca gazeteci yasa tasarısının iptali için İzmir ve Taksim'de toplandı. Taksim'de "susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" sloganları atılırken

Ülkenin hemen her yerinden Gazeteciler Sosyal Medya Yasa Tasarısı’nın geri çekilmesi talebiyle toplandı. TGC, TGS, Basın Konseyi, TYS, DİSK Basın İş, PEN Türkiye, TÜRKYAYBİR olmak üzere onlarca gazeteci yasa tasarısının iptali için İzmir ve Taksim'de toplandı. Taksim'de "susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" sloganları atılırken, İzmir'de toplanan basın emekçileri ise yaptıkları açıklamada “Bizi özgür bırakın. Türkiye’yi, toplumu bizim üzerimizden şekillendirmekten vazgeçin” dedi. Yasa tasarısının iptali için Taksim'de olan Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş, "Bu yasa tasarısı, halkı yanıltıcı bilgiyi yaymak gibi subjektif gibi gazetecilere yeni cezalar yol açacaktır. Biz basın meslek örgütleri olarak bu tasarının tamamen geri çekilmesini istiyoruz" dedi. TGS Genel Başkanı Durmuş, Diyarbakır'da geçen hafta tutuklanan 16 gazeteciyi hatırlatarak, yasanın geçmesiyle gazetecilere yönelik var olan baskının daha da artacağını söyledi. İzmir'de Hasan Tahsin anıtı önünde toplanan basın meslek örgütleri de yarın TBMM'de görüşülecek olan 'dezenformasyon yasası'na karşı bir basın açıklaması yaptı. Basın meslek örgütlerinin açıklamasına İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, KESK, DİSK ve SOL Parti olmak üzere çeşitli siyasi partiler destek verdi. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi tarafından okunan açıklama şu şekilde:

"Bu yasa toplumsal bir oto sansür dalgası yaratacaktır"

"Yasa teklifinde keyfiyete dayalı yazılı basının kapısına kilit vuracak maddeler vardır. Yaklaşık 1000 gazete, yaşam kaynağı olan resmi ilanları alamamakla ve kapanmakla karşı karşıya kalacaktır. Yasa teklifi yasallaşırsa sadece gazeteci için değil yurttaş için de yanlış bilgiyi alenen yayma suçu nedeniyle 3 yıl hapis cezası riski olacak. Tüm toplumun yazmaktan, eleştirmekten, sosyal medyada mesaj paylaşmaktan alıkoyulması hedeflenmektedir. Bu yasa toplumsal bir oto sansür dalgası yaratacaktır. Bu nedenle sadece gazetecilerin sorunu değil tüm toplumun sorunudur.

"Bizi özgür bırakın. Türkiye’yi toplumu bizim üzerimizden şekillendirmekten vazgeçin"

Bağımsız habercilik doğrudan yana mücadele eden herkes için geçerli. Bizi özgür bırakın. Türkiye’yi toplumu bizim üzerimizden şekillendirmekten vazgeçin. Temel insan hak ve özgürlüklerine, Uluslararası sözleşmelere ve Anayasa'ya aykırı olan basın tarihine kara bir leke olacak bu teklifi çekin.”
Editör: Ömür Ünver