Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini açıkladı. Görüşmede iki liderin Ukrayna konusunu ele aldığı ifade edildi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı da yazılı açıklamayla Erdoğan ile Putin arasındaki görüşmeye ilişkin bilgi verdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Rusya-Ukrayna savaşındaki son gelişmeler ile Türkiye-Rusya ilişkileri ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, barışa giden yolun açılması için İstanbul görüşmelerinde yakalanan olumlu ivmenin devam etmesinin herkesin yararına olduğunu ifade etti. Ateşkes sağlanmasının, insani koridorların etkin şekilde işletilmesinin ve tahliyelerin güvenli şekilde gerçekleştirilmesinin önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, herkese zarar veren bu gidişatın durdurulması ve kalıcı bir barışın tesis edilmesi için Türkiye’nin elinden gelen gayreti göstermeye devam edeceğini dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya-Ukrayna arasındaki müzakerelerde çok önemli bir eşik olan İstanbul Sürecini liderler düzeyine taşıma teklifini de yineledi.

Kremlin açıklaması

Kremlin Sarayı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında yapılan telefon görüşmesine dair açıklama yaptı. Açıklamada, iki liderin, Rusya'nın Ukrayna'daki "askeri operasyonu" esnasında sivillerin güvenliğini korumaya yönelik çabaları hakkında görüş alışverişinde bulunduğu bildirildi. Putin ve Erdoğan'ın, "Rusya'nın barışçıl sivillerin güvenliğini sağlamaya yönelik uğraşları ve insani koridorların organizasyonu" konularını da ele aldığını duyuran Kremlin ayrıca, Erdoğan'ın Putin'e, Ukrayna'nın Mariupol'un durumunu sorduğunu, Putin'in de cevaben, "Kentin kurtarıldığını ve çatışmaların sona erdiğini" aktardığını bildirdi. Kremlin, Vladimir Putin'in mevkidaşı Erdoğan'a, "Kiev'in sorumluluk alması ve insani nedenlerden dolayı, (Azovstal Sanayi Bölgesi'ndeki) birliklerine silah bırakmayı emretmesi gerektiğini" de ifade ettiğini duyurdu. Rusya ile Ukrayna arasında Pazartesi günü yapılan görüşmelerde, yüzlerce sivilin savaştan korunmak için gizlendiği ve Ukraynalı birliklerin hala silahlı mücadeleye devam ettiği Azovstal Sanayi Bölgesi'nden insani koridorlar açılması konusunda anlaşma sağlanamamıştı. Putin ve Erdoğan'ın bu konuların yanı sıra, Karadeniz'deki Türk gemilerinin güvenliği açısından, iki ülke savunma bakanlıkları arasında koordinasyon sağlanması ve turizm ile havayolu bağlantılarını görüştükleri kaydedildi.
Editör: Ömür Ünver