Rusya ile ABD arasındaki Ukrayna gerilimi büyüyor. Rusya Savunma Bakanlığı, Doğu Askeri Bölgesi’nin savaşa hazırlık durumu denetimlerini başlattığını duyurdu. Pentagon Sözcüsü John Kirby ise, bugünkü basın toplantısında Ukrayna krizine değindi. Kirby, yaptığı açıklamada, "Çok fazla ayrıntıya girmeden, elimizde, Rusya'nın halihazırda Ukrayna'ya potansiyel saldırı ve işgal amacıyla bir bahane yaratmak için aktif olarak çalıştığını gösteren bilgiler var" dedi. Son olarak ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in telefon görüşmesi gerçekleştirdiği bildirildi. Açıklamada, Rusya'ya diyalog çağrısı yapıldı.

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Doğu Askeri Bölgesi’nin bazı birliklerini konuşlanma yerlerinden uzak mesafelerdeki eğitim alanlarına naklederek savaşa hazırlık durumu denetimlerini başlattığı kaydedildi.
Açıklamada, Doğu Askeri Bölgesi'ndeki birliklerde savaşa hazırlık durumu denetimlerinin, Doğu-2022 stratejik komuta ve personel tatbikatı hazırlıkları kapsamında yürütüldüğü belirtilerek, “Doğu Askeri Bölgesi’ne bağlı bir dizi askeri birim, savaşa hazırlık durumu denetimleri kapsamında, muharebe eğitimi görevlerini yerine getirmek için daimi konuşlanma noktalarından oldukça uzak mesafedeki eğitim alanlarına kombine şekilde hareket ediyor” ifadeleri kullanıldı.
Yürütülen faaliyetlerin, Doğu Askeri Bölgesi birliklerinin uzak mesafelerdeki bölgelerde yeniden konuşlandırılmalarının ardından amaçlarına yönelik görevleri yerine getirmeye hazır olup olmadığının değerlendirilmesini mümkün kılacağı kaydedildi.

Pentagon: Rusya Ukrayna'ya saldırmak için bahane arıyor

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmak için 'bahane aradığını' iddia etti.
Pentagon Sözcüsü John Kirby, bugünkü basın toplantısında Ukrayna krizine değindi.
Kirby, yaptığı açıklamada, "Çok fazla ayrıntıya girmeden, elimizde, Rusya'nın halihazırda Ukrayna'ya potansiyel saldırı ve işgal amacıyla bir bahane yaratmak için aktif olarak çalıştığını gösteren bilgiler var" dedi.
Sözcü, "Aslında bir sahte bayrak operasyonu gerçekleştirmek için bir grup casus görevlendirdikleri bilgisine sahibiz. İşgal gerekçesi olarak, onlara veya Ukrayna'da Rusça konuşanlara yönelik bir saldırı gibi görünmesi gereken bir operasyon" iddiasına bulundu.

Beyaz Saray, Rusya'nın 'Ukrayna istilası' için tarih verdi

Öte yandan Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki de herhangi bir delil sunmadan Moskova'nın 'Ukrayna'yı istilasının' tarihini belirledi. Psaki, saldırının ocak-şubat ortalarında başlayabileceğini öne sürdü.
Psaki, basın toplantısında, "Rusya hükümetinin istila hazırlığından endişe duyuyoruz. Bunu daha önce de gördük. Bu bizi 2014'e geri götürüyor. Bunun içinde Ukrayna’ya yönelik, bu ülkenin doğusundaki Rus güçlerine saldırı hazırlığı yapmakla suçlamak için sabotaj ve algı operasyonları ve Rusya’nın, askeri istilaya birkaç hafta kala böyle etkinliği başlatma yönünde askeri planları var. Bu etkinlik, ocak ortasıyla şubat ortası arasında başlayabilir" diye konuştu.
Bununla beraber Psaki, Rusya'nın 'istila için bahane üretebileceğini' savundu.
ABD'li senatörlerden Ukrayna'ya ziyaret
Bu arada, ABD'li hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi senatörlerden oluşan bir grup siyasetçi, pazar günü halihazırda Rusya ile gerilim halindeki Ukrayna'yı ziyaret edecek.
Politico dergisi, ABD'li Demokrat ve Cumhuriyetçi bir grup senatörün, Doğu Avrupa'daki gerilimi çözmek üzere NATO ülkeleri ile Rusya arasında gerçekleşen güvenlik garantileri görüşmelerinin ardından pazar günü Ukrayna'yı ziyaret edeceğini yazdı.
Haberde, Ukrayna turuna senatörler Jeanne Shaheen, Robert Portman, Chris Murphy ve Kevin Cramer'in katılacağı ve salı günü Washington'a dönecekleri belirtildi.
Daha önce ABD Senatosunda, Dışişleri Komisyonu Başkanı Bob Menendez başkanlığındaki 25 üyeden oluşan bir grup, Ukrayna’daki gerilimin tırmanması durumunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve tüm hükümet üyelerinin yanı sıra Rus finans kuruluşlarına da yaptırım uygulanması konusunda yasa tasarısı hazırlamıştı.

Kremlin: Rusya, üçlü zirve konusunda ABD'den henüz bir teklif almadı

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Moskova'nın Rusya-ABD-Ukrayna zirvesi düzenlenmesi için Washington'dan teklif almadığını söyledi.
Ukrayna Devlet Başkanlığı İdaresi Başkanı Andrey Yermak'ın "Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ABD Başkanı Joe Biden'a Rusya, Ukrayna ve ABD liderlerinin katılımıyla üçlü video konferans zirvesi yapılmasını önerdi. Ukrayna, Rus tarafının tepkisini bekliyor. ABD'li partnerler çok büyük ilgi gösterdi" şeklindeki açıklamasına Moskova'dan yanıt geldi.
Sputnik'e demeç veren Peskov, Rusya'nın üçlü zirve konusunda ABD'den henüz herhangi bir teklif almadığını vurguladı.
Bu arada Sputnik'e konuşan bir Rus kaynak, üçlü zirve önerisinde bulunan Kiev'in gündeme alınacak konuları belirtmediğini ifade etti. Kaynak, Ukrayna'nın Donbass'taki çatışmaları istişare etmek istemesi halinde, bunu Donbass'taki muhatapları olan Donetsk ve Lugansk'la konuşması gerektiğinin altını çizdi.

ABD Dışişleri'nden yeni açıklama

Son olarak ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in telefon görüşmesi gerçekleştirdiği bildirildi.
Blinken ve Stoltenberg'in görüşmede, 12 Ocak'ta Rusya-NATO Konseyi toplantısının ardından atılacak adımları ele aldıkları ve ABD ile Kuzey Atlantik İttifakı'nın Rusya ile yeni müzakereler yürütmeye hazır olduklarını ifade ettikleri kaydedildi.
Açıklamada, “ABD ve NATO, Rusya ile yeni görüşmelere hazır ve diplomatik angajman ve karşılıklı diyaloğu sürdürmeye kararlı” ifadeleri kullanıldı.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov 14 Ocak’ta düzenlediği yıllık basın toplantısında, Batı ülkeleri ile gerçekleştirilen güvenlik görüşmelerinin başarısız olması halinde Rusya’nın askeri teçhizat konuşlandırması yapabileceğini belirtmişti.

"ABD’li meslektaşlarımızı bu tür maceralara karşı uyarmak istiyoruz"

Bunun üzerine Rusya'nın Washington Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada da, Beyaz Saray ve Pentagon'un “Moskova’nın Ukrayna’ya saldırmak için bahane aradığı” yönündeki açıklamalarının, Rusya üzerinde devam eden enformasyon baskısını teyit ettiği belirtildi.
Büyükelçiliğin Facebook hesabından yapılan açıklamada, ABD makamları tarafından ortaya atılan ‘sahte bilginin’ basın tarafından işlenerek gündemin ana konusu haline getirilmesi senaryosunun devam ettiğine vurgu yapılarak şu ifadeler kullanıldı:
“ABD’li meslektaşlarımızı bu tür maceralara karşı uyarmak istiyoruz. ABD’nin hem resmi düzeyde hem de basın üzerinden bize yönelik suçlamalarının asılsız olduğunu ve hiç bir temele dayanmadığını bir kez daha vurgulamak istiyoruz.”
Açıklamada ayrıca, Rusya tarafından önerilen güvenlik garantilerinin sağlanması için anlaşma taslakları temelinde somut çalışmalar yapılması çağrısı yapılarak, Rus tarafının savaşa karşı olduğu ve tüm uluslararası sorunların diplomatik yollarla çözümünden yana olduğuna vurgu yapıldı.
Editör: Ömür Ünver