Rusya ve Ukrayna heyetlerinin İstanbul’da gerçekleştirdiği müzakere görüşmelerinin ilk turu sona erdi. Ukrayna heyeti aralarında Türkiye'nin de bulunduğu ülkeleri "garantör" olarak görmek istediklerini belirtirken; Rusya Savunma Bakanlığı, "Diyalog için Kiev ve Çernihiv çevresinde operasyon duracak" açıklamasını yaptı.

Bugün sabah 10.00-14.00 saatlerinde İstanbul Dolmabahçe'de gerçekleşen Rusya-Ukrayna görüşmeleri sona erdi. Görüşmenin ardından iki taraftan da açıklamalar geldi. Dolmabahçe'de yaklaşık döt buçuk saat süren müzakere görüşmesinin ardından ilk açıklama Ukrayna heyetinden geldi. İstanbul'da Rus heyetiyle görüşmelere katılan Ukraynalı müzakereci David Arakhamia, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 8 ülkeyi garantör ülke olarak görmek istediklerini söyledi. Ukrayna heyetinden yapılan açıklamada henüz ateşkese ilişkin bir anlaşmaya varılmadığı belirtildi. Ukrayna heyeti, Kırım meselesinin görüşmelerin ayrı bir parçası olacağını söyledi.

Ukrayna müzakere heyetinin görüşmelerin sonunda yaptığı açıklama şöyle:

"Türkiye dahil birçok ülkeyi garantör olarak istiyoruz. Garantör olarak İngiltere, Çin, ABD, Fransa, Türkiye, Almanya, Kanada, Polonya ve İsrail'i görmek istiyoruz. Rusya ile güvenlik garantileri konusunda anlaşmak mümkün olmadı.Tabi ki işin hukuki boyutunu başka bir arkadaşımız paylaşacak. Savaşı sona erdirmek için Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve geleceğini sağlamak için önemlidir. Bunlar Ukrayna'nın güvenliğini garanti edecek. Bunun NATO'nun 5. maddesine benzer olmasını istiyoruz." "Gerçekten şunu çok iyi anlamamız gerekiyor. Öcelikli olarak bir referandum gerçekleştirilmesi gerekecek. Vatandaşlar önce sesini duyuracak. Sonra garantör ülkelerin parlamentoda onaylanması gerekecek. Müzakareler sürereken askeri güç kullanılmaması konusunda da ayrı bir müzakere gerekecektir. Tabi ki burada tıkanık konular büyük ölçüde çözülmemiş görünüyor. Manipülasyonlara izin verilmemesi lazım. Sosyal medyada dezenformasyon görüyoruz. Bunun geçerli bir döküman olabilmesi için öncelikle anlaşmaya varılması gerekiyor. Çünkü Viyana Sözleşmesi'ne hepimiz tarafımız. Bunun gerçekleştirilebilmesi için de çeşitli mekanizmaların harekete geçirilmesi gerekecek. Olası bir anlaşma olursa, Rusya'ya bunu ileteceğiz. Anlaşma olursa garantör ülkeler tarafından imzalanacak. Garantör ülkeler bunu imzalayacak olursa Rusya ile yapılacak olan anlaşmada taraf olacaklar demektir. Bu durum işgal altındaki bölgelerde askeri güç kullanılmasını içermeyecek. NATO'ya girmeyeceğiz ama AB'ye girmemiz engellenemez."

Rus müzakere heyetinin açıklamaları ise şöyle:

Rusya ve Ukrayna görüşmelerinin ilk turunun yapıcı olduğunu ifade eden Rus müzakereci Vladimir Medinsky, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski arasında bir görüşmenin, iki ülkenin dışişleri bakanları tarafından başlatılan bir barış anlaşmasıyla birlikte yürütülecekse mümkün olduğunu söyledi. Öte yandan Medisnky, "Ukrayna’nın tekliflerini aldık, bunları Putin'e ileteceğiz" diye konuştu. Ayrıca Rus müzakere heyeti görüşmelerin yapıcı olduğunu söyledi. Rusya Savunma Bakanlığı'nın İstanbul'daki Rus ve Ukrayna heyetlerinin arasındaki görüşmenin ardından yaptığı açıklamada ise "Diyalog için Kiev ve Çernihiv çevresinde operasyon duracak" ifadeleri yer aldı.
Editör: Ömür Ünver