Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Başkanı Prof. Dr. Erdal Dinçer görevden alındı, yerine Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkan Yardımcısı Erhan Çetinkaya atandı.

Resmi Gazete'de, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzası ile yayımlanan karara göre, TÜİK Başkanı Prof. Dr. Sait Erdal Dinçer'in görevi sonlandırılırken, yerine Erhan Çetinkaya atandı.

Görevden alınan Dinçer, Şubat 2021'de atanmıştı. Ayrıca, açık bulunan TÜİK Başkan Yardımcılığı görevine de Doç. Dr. İbrahim Demir getirildi.

Tartışma konusu olmuştu

TÜİK, Aralık ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 13,58 arttığını, TÜFE'nin yıllık bazda ise yüzde 36,08'e yükseldiğini açıklamıştı. Ekonomist ve akademisyenlerden oluşan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise Aralık'ta enflasyonun yüzde 19,35 olduğunu hesaplamıştı. Günlük fiyat değişimleriyle hesaplanan enflasyon, yıllık bazda ise yüzde 82,81 olarak belirtilmişti. TÜİK'in verileri tartışma konusu olmuştu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Aralık ayının başında, TÜİK'in enflasyon kararının açıklamasının ardından rakamlara yönelik eleştiler üzerine TÜİK’ten randevu talep etmiş, ancak randevu verilmemişti. CHP lideri, "Geliyorum, haberiniz olsun" diyerek TÜİK'e gitmiş ancak içeri alınmamıştı.
Editör: Ömür Ünver