Malezya'dan ayrılan ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin bindiği sanılan uçağın Güney Çin Denizi'nden geçmeyip Celebes Denizi'nden dönüş yaparak Tayvan yönünde ilerlediği Flightradar tarafından duyuruldu. Çin askeri gövde gösterisini tırmandırırken, Pelosi'nin Tayvan'da yarın yerel saatle 17.00'ye kadar kalması bekleniyor. ABD Donanmasına ait 4 geminin de Tayvan'ın doğusuna konuşlandığı açıklandı.

Tayvan medyasına göre Çin Halk Kurtuluş Ordusu, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin olası Tayvan ziyareti öncesinde Güney Çin Denizi'ne iki uçak gemisi konuşlandırdı.
Tayvan gazetesi Zhongguo Shibao, Çin uçak gemileri CNS Liaoning ve CNS Shandong'un sırasıyla doğudaki Shandong eyaletinin Qingdao ve güneydeki Hainan eyaletinin Sanya limanlarından ayrıldığını yazdı.
Haberde uçak gemilerinin hareket saati veya olası varış yeri hakkında herhangi bir ayrıntı verilmedi.
29-30 Temmuz'da Tayvan yakınlarındaki sularda atış tatbikatları düzenleyen Çin Halk Kurtuluş Ordusu, bugün Güney Çin Denizi'nde 6 Ağustos'a kadar devam edecek yeni eğitim tatbikatlarına başladı.

Tayvan ordusu teyakkuzda

Buna karşı Tayvan ordusu, savaşa hazırlık olma düzeyini artırıp 4 Ağustos'ta sona erecek tatbikatlara geçti.
Çin'in Tayvan'dan yaklaşık 125 kilometre uzaklıktaki Fujian eyaletine ve çevresine DF-5B kıtalararası balistik füzeler, çoklu asker taşıyıcılar ve diğer askeri donanımların konuşlandırıldığı ve bunların Tayvan yönünde pozisyon aldığına dair doğrulanmamış görüntüler sosyal medyaya düştü.
Çin savaş uçaklarının Tayvan'ın Hava Savunma Tanımlama Sahası (ADIZ) ilan ettiği bölge yakınında muharebe devriye uçuşları gerçekleştirdiğine dair video yayımlandı.
Tayvan'ın Mirage savaş uçakları da adanın semalarında devriyeye çıktı.

ABD gemileri de bölgede

USS Ronald Reagan liderliğindeki bir ABD uçak gemisi saldırı grubu da olası Çin müdahalesine karşı Tayvan yönünde hareket halinde. Tayvan'ın doğusunda 4 savaş gemisinin konuşlandığı bildirildi.
FlightAware, Pelosi'yi taşıyan ABD Hava Kuvvetleri'nin Boeing C-40C tipi 'SPAR19' uçağının varış yeri olarak Tayvan başkentinin Songshan Uluslararası Havalimanı'nı ekledi.
Pelosi'nin uçağının inmesinin beklendiği Songshan Uluslararası Havalimanı'na bakan bir binada “Tayvan'a Hoşgeldiniz” mesajının yanıp söndüğü gözlemlendi.
Japon medyası, Japonya'daki askeri üslerden ayrılan ABD Hava Kuvvetleri'nin 8 savaş uçağı ve 5 tanker uçaktan ulaşan 13 uçaklık filosunun Pelosi'nin Taipei'ye giden uçağına eşlik ettiğini yazdı.

Wang: Kendi çıkarlarının peşinde ateşle oynuyor

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Pelosi'nin Tayvan yolunda olduğu haberleri gelirken yayımladığı açıklamada, "ABD'deki bazı politikacılar, Tayvan sözkonusu olduğunda kendi çıkarlarının peşinde bencilce ateşle oynuyor"dedi.
Bunların '1.4 milyar Çinlinin düşmanlığını kazanacağı ve iyi bir sonla karşılaşmayacağı' vurgusunu yapan Wang, ABD'nin Çin'le ortak bildirilerindeki 'tek Çin' ilkesine uyma taahhütlerine atıfla 'Tayvan'la ilgili yükümlülüklerine ihanet ettiğini ve bunun Washington'a olan güveni daha da sarstığını' belirtti.
Böylece Çin Devlet Başkanı Şi Jinping'in geçen hafta ABD Başkanı Joe Biden ile telefon görüşmesinde yaptığı "Ateşle oynayan kendini yakar" uyarısını yankıladı.
Editör: Ömür Ünver