NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg,  liderler zirvesi öncesi düzenlediği basın toplantısında her türlü tehdide karşı Ukrayna'ya destek vereceklerini söyledi. Kimyasal silah tartışmalarına ilişkin konuşan Stoltenberg, "Kimyasal silah kullanımı asla kabul edilemez. Çok ciddi sonuçları olur" dedi. Stoltenberg, nükleer savaşın kazananı olmayacağını vurguladı.

Liderler zirvesin öncesi düzenlediği basın toplantısında konuşan Stoltenberg, yarın düzenlenecek NATO zirvesinde ittifakın doğu kanadında asker sayısının artırılması kararı çıkmasını beklediğini ifade etti. Rusya'nın Ukrayna'da kimyasal silah kullanmasının kontrol edilemez sonuçlar doğuracağını kaydeden NATO Genel Sekreteri, NATO'nun bu savaşın bir parçası olmadığını ve ülkeye asker göndermeyeceğini de yineledi. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, “Ukrayna kendisini savunma hakkına sahiptir. Ukraynalıların bu temel hakkı korumalarına yardımcı oluyoruz. Müttefikler 2014'ten beri Ukrayna Silahlı Kuvvetlerini eğitti ve yeteneklerini güçlendirdi. Bu eğitimi şimdi büyük bir cesaretle ön saflarda uygulamaya koyuyorlar. Son aylarda müttefikler askeri desteği artırdı. Tanksavar ve hava savunma sistemleri, insansız hava araçları, yakıt ve mühimmatın yanı sıra mali yardım sağlamak ve milyonlarca mülteciye ev sahipliği yapmaktayız. Yarın müttefiklerin Ukrayna’ya ek destek için anlaşma sağlamasını bekliyorum. Ukrayna'yı desteklemek için elimizden gelen her şeyi yapmaya kararlıyız” dedi. Stoltenberg, Rusya Devlet Başkanı Vlodamir Putin'in Ukrayna işgalinin gaddarca olduğunu dile getirerek, "Bizler elimizden geleni yapmak konusunda kararlıyız. Ancak bir amacımız daha var ki NATO ile Rusya arasında çatışma olmasın. Zira bu çok daha fazla kıyım ve ölüme neden olacaktır" ifadelerini kullandı.

Ukrayna için NATO üyeliği gündemde değil

Yarınki toplantıda Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin de liderlere hitap edeceğini belirten Stoltenberg, “NATO liderleri, güvenliğimizin önemli bir anında yarın Brüksel'de bir araya gelecek. Toplantıda bize hitap edecek olan Başkan Zelenski'yi ağırlamayı dört gözle bekliyorum. Başkan Putin'in Ukrayna'yı vahşice işgali her gün ölüme ve yıkıma neden oluyor. Müttefikler, Ukrayna'nın cesur halkını desteklemek ve Kremlin'in zulmüne karşı birlik içindedir. Putin bu savaşı bitirmeli, siviller için yardıma ve güvenli geçişe izin vermeli, gerçek diplomasiye katılmalıdır” ifadelerini kullandı. NATO Genel Sekreteri, ayrıca Ukrayna için NATO üyeliğinin zirvenin gündeminde olmayacağını kaydetti.

Güvenliğimiz konusunda yeni bir gerçeklikle karşı karşıyayız

Stoltenberg, NATO müttefiklerinin güvenlik kapsamında yeni bir gerçeklikle karşı karşıya olduğunu belirterek, “Artık ittifak genelinde yüz binlerce müttefik birlik yüksek düzeyde hazır durumda. Çoğunlukla ittifakın doğu kesiminde bulunan doğrudan NATO Komutanlığında 40 bin kuvvet ve 100 bin ABD askeri bulunuyor. Hepsi büyük hava ve deniz gücü tarafından destekleniyor. Güvenliğimiz konusunda yeni bir gerçeklikle karşı karşıyayız. Bu yüzden caydırıcılığımızı ve savunmamızı daha uzun vadede yeniden düzenlemeliyiz” diye konuştu.

Rusya nükleer savaşı asla kazanamaz

Stoltenberg, Ukrayna'daki savaşın NATO'nun savunma ve caydırıcılık gücünü uzun vadede gözden geçirmesi gerektiğini ortaya koyduğunu belirterek Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Slovakya'da yeni asker konuşlandırma planı olduğunu sözlerine ekledi. Stoltenberg, toplam NATO muharebe grubu sayısının 8’e çıkarılacağını belirterek, “Yarınki zirvede yeni kararlar alacağız. Liderlerin, ittifakın doğu kısmındaki güçlerimizde büyük artışlarla NATO’nun duruşunu tüm alanlarda güçlendirmeyi kabul etmelerini bekliyorum. Karada, havada ve denizde. İlk adım, Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Slovakya’da dört yeni NATO muharebe grubunun konuşlandırılmasıdır. Bu, Baltık ülkeleri ve Polonya’daki mevcut güçlerimizle birlikte, doğu kanadında sekiz çok uluslu NATO muharebe grubuna sahip olacağımız anlamına geliyor” dedi. Stoltenberg ayrıca Rusya’nın nükleer savaş başlatmasının çatışmanın karakterini değiştireceğini ifade ederek “Rusya nükleer savaşı asla kazanamaz” diye konuştu. Stoltenberg, Çin’e Ukrayna’daki işgali kınama çağrısında bulundu.
Editör: Ömür Ünver