Rusya Devlet Başkanı Putin, Rusya'nın Sarmat kıtalararası balistik füzesini başarıyla test ettiğini ve Kremlin'in düşmanlarının 'iki kez düşünmesini' sağlayacağını söyledi. Pentagon Sözcüsü John Kirby ise, denemeyi ABD ve müttefikleri için tehdit olarak görmediklerini açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığı, Sarmat kıtalararası balistik füzenin ilk fırlatma denemesinin başarıyla gerçekleştirildiğini duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Sarmat füzesinin Arhangelsk bölgesinden fırlatılarak, Kamçatka'da bulunan hedefi vurduğu belirtildi. Rusya Devlet Başkanı Putin, Rusya'nın Sarmat kıtalararası balistik füzesini başarıyla test ettiğini aktarırken "Bu silah, saldırgan söylemlerin hararetiyle bizi tehdit etmeye çalışanları bir kez daha düşündürtecek." ifadesini kullandı. Putin ayrıca bu başka ülkelerin bu teknolojiye sahip olmadığını ve Rusya'yı Ukrayna savaşı konusunda tehdit edenlerin oturup düşünmeleri gerektiğini de ekledi.

ABD: Tehdit değil

Pentagon Sözcüsü John Kirby, Rusya'nın kıtalararası balistik füze denemesinin sürpriz olmadığını belirterek, "Rusya, Yeni START antlaşması yükümlülükleri kapsamında, Kıtalararası Balistik Füze Denemesi yapmayı planladığını, ABD'ye gerektiği gibi bildirdi. Bu tür denemeler rutindir. Ve bu, bir sürpriz değildi. Denemeyi, ABD veya müttefikleri için bir tehdit olarak görmedik." ifadelerini kullandı.
Editör: Ömür Ünver