İsrail Tel Aviv Ben Gurion Havalimanı'ndan hareket eden Rus oligark Roman Abramovich'in özel jeti, yaklaşık 2 saatlik uçuşun ardından saat 18.11'de İstanbul Havalimanı'na indi. 7 saat 37 dakika sonra bu kez İstanbul'dan Moskova'ya gitmek üzere yeniden havalandı. Jetin yolcuları arasında Abramovich'in olup olmadığı bilinmiyor. Ancak Flightradar24'e bakılırsa, Abramovich'in özel jetinin bu günlerdeki ilk İstanbul ziyareti değil. Özel jet, Mart ayı boyunca İstanbul'a ve Ankara'ya iniş yapmış. 

  GazeteZebra Rusya'nın Ukrayna'ya saldırının ardından ABD öncülüğünde Rusya'ya karşı yaptırımlar açıklanmaya başladı. Şimdiye kadar görülmemiş yoğunluktaki yaptırımların önemli ayaklarından birini bizzat ABD Başkanı Joe Biden şu sözlerle dünyaya duyurdu: Bu şiddet yanlısı rejimden milyarlarca dolar kazanan Rus oligarklara ve yolsuz liderlerine de sesleniyorum. Artık bitti. Avrupalı ortaklarımız gibi biz de sizin yatlarınızı, lüks apartmanlarınızı, özel jetlerinizi bulup ele geçireceğiz.” Biden'ın 3 Mart'taki bu açıklaması sonrası ABD Adalet Bakanlığı'nın oligarklarla ilgili 'özel görev gücü' kurduğu duyuruldu. Hemen ardından da bazı oligarkların lüks yatlarına ve diğer mal varlıklarına el konulduğuna dair haberler çeşitli ülkeler tarafından açıklanmaya başladı. Bu sürecin en önemli isimlerinden biri Rusya Devlet Başkanı Putin'e yakınlığıyla bilinen ve sahibi olduğu İngiliz Premier Lig ekibi Chelsea Kulübü nedeniyle bütün dünya tarafından tanınan Roman Abramovich'ti. Rus oligark, dikkatlerin üzerine çevrildiğini fark ederek önce Chelsea'nin yönetimini kulübün vakfına devrettiğini açıkladı. Daha sonra ise kulübü satışa çıkaracağını duyurdu. Ancak İngiliz hükümeti kulübün bütün hesaplarını dondurdu ve satışa izin vermedi. Abramovich, bu süreçte kulüple ilgili taraftarlara yönelik duygusal bir yazılı açıklama yaptı ama kendisi ortalarda görünmedi. İngiltere'de varlıkları dondurulan Abramovich'e bir darbe de Avrupa Birliği'nden geldi. AB, Abramovich'in varlıklarını dondurma konusunda anlaşmaya vardı. Bu gelişmeler yaşanırken, diğer oligarklar gibi Abramovich de ortadan kayboldu.

Abramovich yolcular arasında mı?

Lüks yatları, özel jetleri, pahalı evleriyle her zaman medyanın gündeminde olan Abramovich ile ilgili son haber dün akşam saatlerinde ajanslara düştü. Haberde, İsrail Tel Aviv Ben Gurion Havalimanı'ndan hareket eden Rus oligark Roman Abramovich'in özel jetinin, saat 18.11'de İstanbul Havalimanı'na indiği bildiriliyordu. Jet, 01.48'de ise Moskova'ya gitmek üzere İstanbul'dan havalandı. 50 milyon sterlin değerindeki LX-Ray tescilli lüks Gulfstream G650ER jet, aprondaydı ama Abramovich'in yolcular arasında olup olmadığı tespit edilemedi.

Moskova - Tel Aviv - İstanbul güzergahı

Abramovich'in özel jetinin 24 Şubat'ta başlayan savaşın ardından ülkeler arasındaki yoğun seyahat planı ise dikkati çekiyor. Uçakların uçuş verilerini gösteren Flightradar24'e göre, 1 Mart'ta Azerbaycan'ın Bakü kentinden Moskova'ya giden uçak, daha sonra İstanbul'a hareket etti ve ertesi gün Ankara'ya uçtu. 4 Mart'ta İstanbul'a dönmeden önce de burada kaldı. 12 ve 13 Mart'ta ise İstanbul'dan Moskova'ya oradan da Tel Aviv'e uçuş gerçekleştirdi. Abramovich'in jeti, Pazar günü yerel saatle 16:43'te Moskova'nın Knukovo Uluslararası Havalimanı'ndan ayrıldı ve 21:18'de Tel Aviv'e inmeden önce Kazakistan, Hazar Denizi, Azerbaycan ve Türkiye üzerinden uçtu. 14 Mart'ta ise Tel Aviv'den yeniden İstanbul Havalimanı'na indi. Abramovich'in jeti, 7 saat 37 dakika sonra bu kez İstanbul'dan Moskova'ya gitmek üzere yeniden havalandı.  

The Sun'ın Tel Aviv iddiası

İngiliz yayın kuruluşu The Sun'da yayınlanan habere göre, 2018 yılında İsrail vatandaşı olan Abramovich'in uçakta olup olmadığı yine tespit edilemedi. Ancak haberde, yerel saatle 14.20'de Abramovich'in Tel Aviv yakınlarındaki Hertilya'daki 65 milyon sterlinlik malikanesinden camları karartılmış bir arabanın ayrıldığının görüldüğü ifade edildi. Güvenlik görevlilerinin de, Abramovich'in 2020'de satın aldığı malikanenin dışındaki caddede devriye gezdiği kaydedildi. Jetin, dün yerel saatle 3.30 civarında ise Tel Aviv'den havalandığı belirtildi.

Süper yatları da hareket halinde

Aslında Abramovich, özel jetlerinden çok dünyanın en pahalı yatlarıyla gündeme gelmiş bir isim. Rus oligark, kendi helikopter pisti ve füze tespit sistemine sahip Solaris ve 672 milyon sterlin değerindeki Eclipse dahil olmak üzere her iki süper yatını da hareket ettirmiş görünüyor. The Sun, "Abramovich'in iki süper yatı My Solaris ve Eclipse de İsrail yolunda olabilir" iddiasını gündeme getirdi. MarineTraffic'e göre de, My Solaris şu anda geçen hafta Barselona'dan hareket eden Karadağ'daki bir limanda demirliyken, Eclipse şu anda Akdeniz'de İspanya kıyılarında seyrediyor.

ABD'den İsrail'e oligark uyarısı

Abramovich'in özel araçlarının hareketliliğini değerlendirirken, yapılan bazı açıklamaları da dikkate almak gerekiyor. Bu hareketlilik, ABD'nin İsrail'i Rus parası için güvenli bir liman haline gelmemesi konusunda uyardığı sırada geldiği akılda tutulmalı. ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşarı Victoria Nuland, Cuma günü İsrail'i Moskova ve Rus oligarklarına karşı Batı yaptırımlarına katılmaya çağırarak, "Putin'in savaşlarını körükleyen kirli paranın son sığınağı olmak istemezsiniz" ifadelerini kullanmıştı. İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid ise dün sabah yaptığı açıklamada, İsrail'in finans, bankacılık ve havacılık yetkililerinin ülkedeki Rus oligark sorununu incelediklerini söylemişti. Lapid, "İsrail, ABD ve diğer Batılı ülkelerin Rusya'ya uyguladığı yaptırımları aşmanın bir yolu olmayacak" demişti.  Görünen o ki, zaman bütün oligarklar gibi Abramovich'in de aleyhine işliyor. İsrail'de de dışlandığı anlaşılan Rus oligarkın jetinin İstanbul'dan sonraki adresini savaşın gidişatı belirleyecek.  
Editör: Ömür Ünver