Milli Savunma Bakanı Akar'ın önceki gün Rusya’nın işgali ile ağır yıkıma uğrayan Mariupol’deki Türk vatandaşlarının tahliyesi ile ilgili çalışmaları anlatırken, gemi tahsisi yaptıklarını belirtmesine rağmen bugün bir televizyon programına katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun bu konuda 'gemiye gerek yok' açıklaması dikkati çekti.

Rusya’nın işgali ile ağır yıkıma uğrayan Mariupol’deki sivillerin tahliyesi ile ilgili Türkiye'nin girişimleri devam ediyor. Kabine toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya ve Ukrayna savunma bakanlıkları ile sürekli iletişim halinde olduklarını söyledi. Akar, Mariupol'deki sivillerin tahliyesi için de her türlü hazırlığın yapıldığını belirterek, “Gereken ne varsa, gemi tahsisi dahil, yaptık, yapıyoruz. Bu konuda önümüzdeki günlerde olumlu bazı gelişmeler bekliyoruz” demişti.

"BM yaptırımı olursa uyarız"

Bugün NTV yayınına katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, konuyla ilgili soruya, "Mariupol'de 30 vatandaşımız var, tahliyeleri için gemiye gerek yok" açıklaması yaptı. Liderler zirvesinin Putin'in 'Evet' demesine bağlı olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, "Güçlenen Türkiye ileride daha önemli bir aktör olacak" ifadelerini kullandı.  Çavuşoğlu, Rusya'ya yönelik yaptırımlara Birleşmiş Milletler yaptırımı olması durumunda Türkiye'nin uyacağını vurguladı.

Çavuşoğlu “Sorun uzadıkça daha çetrefilli hale geliyor” dedi. Müzakereler sürerken Bucha ve İrpin gibi yerlerden gelen katliam görüntülerinin müzakere atmosferini değiştirdiğini belirten Çavuşoğlu, Rusya'nın Mariupol kuşatması hakkında taraflarla temaslarının sürdüğünü de ekledi:

“Yaralı askerlerin tedavi edilmesi gerekiyor, savaş hukuku var.

“Bize teklifler geldi. Bu teklifler doğrultusunda denizden güvenli bir koridor açılırsa göndereceğimiz gemilerle siviller ve yaralı askerlerin buradan çıkışını sağlayabiliriz.

“Bu bölgede üzerinde yük taşıyan gemiler de var. Onlar da çıkamadı.

“Maalesef henüz istediğimiz neticeyi alamadık ve iki taraf da birbirini suçluyor.

ABD ve İsrail ziyareti

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'in daveti üzerine 18 Mayıs'ta ABD'ye gideceğini hatırlatan Çavuşoğlu, Mayıs'ın 3. haftası da İsrail ziyareti olacağını dile getirdi.
Editör: Ömür Ünver