ABD Başkanı Joe Biden, yaptığı açıklamada, maymun çiçeği salgınının "herkesin endişelenmesi gereken bir şey" olduğunu söyledi ve ABD sağlık yetkililerinin olası tedavileri ve aşıları araştırdığını kaydetti. İngiltere Sağlık Bakanlığı yetkilileri ise "Genel popülasyonun riski şu anda son derece düşük fakat insanların buna karşı uyanık olması gerektiğini düşünüyorum" açıklaması yaptı.

Maymun çiçeği salgınına ilişkin endişeler artıyor. Bir çok ülke vaka sayıları ile birlikte alınan önlemleri açıklıyor.

Japonya'ya gitmek üzere Güney Kore'deki bir hava üssünde gazetecilere açıklama yapan Biden, "Ne yaptığımızı anlamak için çok çalışıyoruz" dedi. Biden, maymun çiçeği salgınının 'herkesin endişelenmesi gereken bir şey olduğunu' vurguladı.

İngiltere Sağlık Bakanlığı'ndan bir yetkilinin yaptığı açıklamada, İngiltere'nin, hastalığın endemik olduğu Batı Afrika'ya herhangi bir seyahatle bağlantısı olmayan nadir görülen maymun çiçeği virüsünün günlük enfeksiyonlarını gördüğünü söyledi. İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), Cuma günü 20 vaka kaydettikten sonra Pazartesi günü yeni rakamların açıklanacağını söyledi. UKHSA baş tıbbi danışmanı Susan Hopkins, BBC televizyonuna yaptığı açıklamada, "Bu ülkede daha önce gördüğümüz gibi Batı Afrika'dan bir kişiyle tanımlanmış teması olmayan vakalar buluyoruz" dedi. "Günlük olarak daha fazla vaka tespit ediyoruz." Hopkins,  "Genel popülasyonun riski şu anda son derece düşük ve insanların buna karşı uyanık olması gerektiğini düşünüyorum" diyerek, çoğu yetişkin için semptomların "nispeten hafif" olacağını da sözlerine ekledi.

Havludan bile bulaşıyor

İlk İngiltere vakası, 7 Mayıs'ta Nijerya'ya yakın zamanda seyahat eden bir hastada açıklandı. Hastalık Avrupa ve Kuzey Amerika'da da yayılıyor. Maymun çiçeği olmuş bir kişinin cilt lezyonları ve damlacıklarının yanı sıra yatak takımları ve havlular gibi paylaşılan eşyalarla temas yoluyla bulaşabiliyor. Semptomlar ateş, kas ağrıları, şişmiş lenf düğümleri, titreme, bitkinlik ve ellerde ve yüzde su çiçeği benzeri döküntüleri içerir. Genellikle iki ila dört hafta sonra temizlendiği gözleniyor.

 
Editör: Ömür Ünver