Hindistan, gıda güvenliği açısından tehdit olarak gördüğü buğday ihracatını yasakladı. İhracat yasağı ile yıl başından bu yana küresel piyasalarda en az yüzde 40 artan buğday fiyatının, ülke içinde kontrol altına alınması amaçlanıyor. Bir süre önce de küresel gübre ihtiyacının yüzde 40'ını karşılayan Çin ve Rusya ihracatı durdurmuştu.

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın da etkisiyle küresel gıda krizi yaşanabileceğine ilişkin iddialar sürerken, dünyanın en büyük buğday üreticileri Rusya'nın ardından Hindistan'dan da ihracatı durdurma kararı geldi. Küresel gübre ihtiyacının yüzde 40'ını karşılayan Çin ve Rusya'nın gübre ihracatını da durdurmasıyla gözler tarım sektörüne çevrildi. Dünya buğday ihracatında önemli bir role sahip Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilim, buğday arzının olumsuz etkilenmesine, fiyatlardaki yukarı yönlü baskının sürmesine ve Ukrayna'dan buğday ihracatının durma noktasına gelmesine sebep oldu. Halihazırda Rusya-Ukrayna Savaşı'nın küresel buğday tedarikini kesintiye uğratması nedeniyle birçok ülke, buğday açığını kapatmak için gözünü Hindistan'a çevirdi. Ancak dünyanın ikinci büyük buğday üreticisi Hindistan'da etkili olan aşırı sıcaklar, tarım sektörünü etkiledi ve mahsul verimini de tehlikeye atarak söz konusu tedarik sorununu büyüttü. Erken gelen sıcak hava dalgasının tarımı olumsuz etkilediği ülkede, 1901'den bu yana en yüksek seviyelere erişen mart sıcaklıkları nedeniyle buğday verimi oldukça düşmüştü.

Savaşın etkileri

Bu arada, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'ne (FAO), Mayıs ayı başı itibariyle Ukrayna'da yaklaşık 25 milyon ton tahılın mahsur kaldığını açıklamıştı. Rusya'nın limanları kapatması ve altyapı sorunları nedeniyle tahıl ihraç edilemiyor. ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'nın dünyanın en büyük buğday üreticisi olduğunu ve şu anda silolarında bulunan 20 milyon ton tahılın Rusya nedeniyle ihtiyaç sahibi ülkelere ulaşamadığını belirtti. G7 ülkelerinin tüm dünyada gübre stokunu artırmak için çabalayacağının altını çizen Biden, "ABD, Ukrayna'nın tarım ihracatı açığını doldurabilir." değerlendirmesinde bulundu.
Editör: Ömür Ünver