İran istihbaratının bazı muhalif isimleri Türkiye'den kaçırma planlarına taşeronluk yaptığı öne sürülen 14 şüpheli, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekiplerince düzenlenen operasyonla gözaltına alındı.

Bir savunma şirketinin sahibi İhsan S. ile yanında çalıştırdığı İran vatandaşı Morteza Soltan S.'nin İranlı muhalifleri Türkiye’den kaçırma arayışında oldukları belirlendi.
Sağlam ve Sanjari'nin İran istihbaratı adına faaliyet gösteren Seyedmehdi H. ve Ali G.'dan talimat aldığı tespiti yapıldı.
İranlı muhaliflerin kaçırılması için İhsan S. ve ekibine aralıklarla 150 bin dolar ödendiği, kaçırılması planlanan diğer isimler için ise İran istihbaratı yetkililerince ayrıca ödeme yapılacağı vaadinde bulunulduğu öğrenildi.
Yapılan istihbari çalışmalar sonucu planın, İran istihbaratının kaçırılmasını istediği kişilerin isimlerini İhsan S. ve Soltan S.’ye iletmesi ile başladığı, sonraki aşamada yer tespiti yapıldığı, kaçırılacak İranlıların yaşadıkları bölgeyi bulan İhsan S. ve Soltan S.’nin bu kişilerle tanışarak güvenlerini kazandığı belirlendi.
İhsan S. ve Soltan S.’ın, tanıştıkları Albay H.'ye, güvenini kazanmak için İran istihbaratının peşinde olduğunu söyleyerek isterse ailesi ile başka bir ülkeye kaçırma vaadinde bulundukları, buna inanan Albay H. ve ailesinin, Irak üzerinden başka bir ülkeye kaçacaklarını düşünürken 17 Şubat 2019’da kaçakçılar tarafından İranlı istihbaratçılara teslim edildiği tespit edildi.
İran istihbaratına çalışan Seyedmehdi H.’nin, Morteza Soltan S. ve İhsan S.'ye 1 milyon dolar karşılığında İran Deniz Kuvvetlerinde görev yaparken Türkiye’ye kaçan M.R’nin İran’a getirilmesi talimatını da verdiği öğrenildi.
Elde edilen bilgilere göre 2019 yılı ekim ayında, Yalova’da bir restoranda çalıştığı tespit edilen M.R. ile yakınlaşması için İhsan S. ve Soltan S.’nin ekibinden Hakan S. görevlendirildi. Aynı restoranda çalışmaya başlayan Hakan S, samimi olduğu M.R ile İhsan S. ve Soltan S.’yi tanıştırdı. İkili, M.R’ye ABD’ye kaçak gidebilmesi için yardım edeceklerini söyledi. Ancak plan, İran istihbaratının M.R’yi İran’a getirmesi için görevlendirdiği bir başka isim olan emekli TSK mensubu Hüdaiverdi Ç.’nin devreye girmesi ve M.R’nin şüphelenmesi ile bozuldu.
İraan istihbaratına çalışan Ali G., geçen yıl ekim ayında İhsan S.’den Türkiye’ye kaçan İranlı S.G.’nin ülkeye getirilmesini istedi.
Sanjari ve kız arkadaşı Behnaz E., S.G.’nin Zonguldak’taki adresini tespit etmesinin ardından İhsan S. ve eski TSK mensubu Kamil T. devreye girdi. MİT, kaçırma planını deşifre ederek bilgileri İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ile paylaştı.
MİT ve İstanbul TEM ekiplerinin koordineli çalışması ile iki İran vatandaşı ve 12 Türk vatandaşı gözaltına alındı. Soruşturma kapsamında İran uyruklu 3 kişi hakkında arama kararı çıkarıldı. 14 kişi, 9 Şubat’ta çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.
Editör: Ömür Ünver