Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı "2 milyon liraya kadar birinci el satın almalar için 10 yıl vadeli, aylık yüzde 0,99 faizli konut kredisi " uygulamasını ekonomi uzmanları eleştirdi. Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, "Diyelim bu sayede tüm evler satıldı, çok sayıda vatandaş ev sahibi oldu! Peki bu sayede enflasyon mu düşecek? Dövizdeki artış mı duracak? İstihdam mı artacak?" sorularını yöneltti. Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu da, "Düşük faizli konut kredisi vererek konut fiyatlarını düşürmek' Nasıl olacak biri bana anlatsın" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kabine toplantısının ardından açıkladığı konut finansmanında 3 yeni paketin devreye gireceğine ilişkin açıklaması tartışılıyor. Erdoğan, 2 milyon liraya kadar birinci el satın almalar için 10 yıl vadeli, aylık yüzde 0,99 faizli konut kredisi verileceğini duyurmuştu. Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, kişisel Twitter adresinden yaptığı paylaşımlarda  uygulamayı eleştirerek, "On yıl vadeli, %0.99 faizli, 2 milyon TL kredinin anapara+faiz maliyeti 3.426.674 TL. 3.426.674 TL/120 ay=28.555,62 TL. Yani bu krediyi kullanarak konut alan on yıl boyunca her ay 28.555 TL ödeyecek. "2 milyonluk değil de 500 binlik konut al" diyebilirsiniz. Bulursak alalım! Varsayalım bu yeni konut kredisi uygulaması şahane! Diyelim bu sayede tüm evler satıldı, çok sayıda vatandaş ev sahibi oldu! Peki bu sayede enflasyon mu düşecek? Dövizdeki artış mı duracak? İstihdam mı artacak? Vatandaş refaha mı kavuşacak? Bu kredi hangi derde derman olacak?" ifadelerini kullandı.

"Kamu bankaları asıl görevleri olan çiftçi ve esnaf-sanatkarı desteklemek yerine, konut sektörünü yani müteahhitleri destekliyor"

Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu da, "Düşük faizli konut kredisi vererek konut fiyatlarını düşürmek' Nasıl olacak biri bana anlatsın... Kamu bankaları asıl görevleri olan çiftçi ve esnaf-sanatkarı desteklemek yerine, konut sektörünü yani müteahhitleri destekliyor. Çiftçi ve esnaf-sanatkar açlık sınırında..." yorumu yaptı.
Editör: Ömür Ünver