Ukrayna istihbaratının dış saldırganlığa etkili şekilde karşı koymayı öğrendiğini belirten Devlet Başkanı Zelenskiy, ulusal çıkarları savunmak için taarruza geçme zamanının geldiğini belirtti. ABD, Ukrayna krizinde beklenmedik durumlara karşı NATO Mukabele Gücü'nün aktif hale getirilmesi durumunda destek sağlamak üzere 8 bin 500 askeri teyakkuza geçirdi. Ukrayna'da olası bir gerilimin kanlı bir meseleye dönüşeceğini belirten İngiltere Başbakanı Johnson da, Ukrayna'nın Rusya için 'yeni Çeçenistan' haline gelebileceğini savundu.

Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimde gelişmeler yaşanıyor.
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Dış İstihbarat Günü vesilesiyle düzenlenen bir etkinlikte, “Bugün ülkemiz, özellikle bağımsızlık, toprak bütünlüğü ve birliğe yönelik tehditler olmak üzere son derece tehlikeli tehditlerle karşı karşıya. Bu belirleyici dönemde, etkili istihbarat son derece önemli rol oynuyor… Dış saldırıları önlemeyi ve bunlara karşı koymayı öğrendik. Ulusal çıkarlarımızı savunmak için taarruza geçme zamanının geldiğinden eminim. Böyle bir stratejiyi uygulamak için deneyim ve yeteneklere sahipsiniz” diye konuştu.
Karşı tarafın tüm alanlarındaki plan ve eylemlerine ilişkin enformasyonun, zor durumlarda zamanında doğru kararlar almanın garantisi olduğunu kaydeden Ukrayna lideri, bilginin birileri tarafından manipüle edilmemesi ve kimsenin ülkeyi kendi çıkarları doğrultusunda kullanmaması için doğru bilgi almanın önemli olduğunu söyledi.
Zelenskiy, “Vatandaşlarımız topraklarımızı geri almak ve bağımsız ülkemizde barışı tesis etmek için birleşti” ifadesini kullandı.

ABD'den NATO'ya 8 bin 500 asker

ABD, Ukrayna krizinde beklenmedik durumlara karşı NATO Mukabele Gücü'nün aktif hale getirilmesi durumunda destek sağlamak üzere 8 bin 500 askeri teyakkuza geçirdi.
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, düzenlediği basın toplantısında Ukrayna krizini değerlendirdi.
Kirby, açıklamasında Ukrayna'da gelişecek 'beklenmedik durumlara karşı' Mukabele Gücü'nün aktif hale getirilmesi durumunda destek sağlamak için8 in 500 askeri teyakkuza geçirdikleri bilgisini verdi.
Sözcü, "Doğu kanadındaki NATO müttefiklerini desteklemek üzere Avrupa içinde de hareketlilik olması olasılığını kesinlikle dışlamıyorum" ifadelerini kullandı.

'Tedbir amaçlı söyledik'

Beyaz Saray Sözcüsü Psaki, bölgede artan gerilime karşı tedbir amaçlı vatandaşlarına Ukrayna'yı terk etmelerini söylediklerini ancak şu anda bir tahliye planları olmadığını söyledi.
Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Beyaz Saray'da düzenlediği günlük basın toplantısında, Ukrayna krizine yönelik son gelişmeleri değerlendirdi.
ABD Başkanı Joe Biden'ın ilerleyen saatlerde Avrupalı müttefikleri ile Ukrayna konusunda video konferans görüşmesi gerçekleştireceğini aktaran Psaki, "Bu görüşmede, diplomasi, caydırıcılık ve savunmaya yönelik çabalar ele alınacak" ifadelerini kullandı.

'Şu anda buradan bir tahliye planımız yok'

Psaki, ABD basınında, 'Biden yönetiminin tedbir amaçlı NATO'nun doğu kanadı olan Baltık ülkeleri ve Polonya'ya asker gönderebileceği' iddialarına ilişkin, "Bir işgal durumunda, oradaki müttefiklerimize ek yardım yapma seçeneğini hiçbir zaman masadan kaldırmadık. Bu konuda ortaklarımız ve doğu kanadındaki ülkelerle istişaremiz devam ediyor" dedi.
ABD'nin Ukrayna'daki diplomatik personellerin ailelerinin ülkeden ayrılmalarını istediğini ve Ukrayna'ya seyahat uyarısını en üst seviyeye çıkardığını vurgulayan Psaki, "Şu anda buradan bir tahliye planımız yok. Ancak Amerikan vatandaşlarına şu anda ülkeden ayrılmalarını söylüyoruz" diye konuştu.
Psaki, NATO'nun Akdeniz'de 'Neptune Strike 2022' adıyla başlattığı tatbikatın planlarının, Ukrayna krizinden çok daha önce yapıldığını da sözlerine ekledi.

ABD'de Temsilciler Meclisi üyelerinin bilgilendirilmesi istendi

Öte yandan, Amerikan basınının konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberlerine göre, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Biden yönetiminden, söz konusu gerilim konusunda tüm Temsilciler Meclisi üyelerinin bilgilendirilmesini istedi.
Öte yandan Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, bu haberleri teyit etmek ya da yalanlamaktan kaçınarak, "Biz bu konuda Kongre ile sürekli temas halindeyiz" dedi.
Ayrıca bazı Cumhuriyetçi Parti üyelerinin de Biden yönetiminden benzeri bir talepte bulunduğu aktarıldı.

İngiltere Başbakanı Johnson: Ukrayna Rusya için yeni Çeçenistan haline gelebilir

Ukrayna'da olası bir gerilimin kanlı bir meseleye dönüşeceğini belirten İngiltere Başbakanı Johnson, Ukrayna'nın Rusya için 'yeni Çeçenistan' haline gelebileceğini savundu.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, gazetecilere yaptığı açıklamada Ukrayna krizini değerlendirdi.
Johnson, "Ukrayna'yı işgal etmenin, Rusya için acı verici, kanlı bir mesele olacağı mesajını onlara ulaştırmalıyız. En önemlisi de, Rusya'daki insanların bunun yeni bir Çeçenistan olabileceğini anlamaları. Birkaç kez Ukrayna'da bulundum. Bu ülkenin insanlarını biraz biliyorum, mücadele edeceklerdir" dedi.
Kremlin'in bunu anlayacağını umduğunu kaydeden Johnson, İngiltere'nin işinin ise özellikle dost ve partnerlerinin sert bir yaptırım paketi hazırlamalarını garanti altına almak olduğunu söyledi.
Kremlin 'kimseyi endişelendirmemeli' diyor
Kiev ve Batılı ülkeler, son zamanlarda Rusya'nın Ukrayna sınırları yakınında saldırgan eylemlerini artırdığını iddia ederek bundan endişe duyduklarını dile getiriyor.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ve diğer Rus yetkililer, Rusya'nın askerlerini kendi toprakları içinde ve kendi takdirine göre intikal ettirdiğini söyleyerek bunun kimseyi tehdit etmediğini ve kimseyi endişelendirmemesi gerektiğini vurguluyor.
Moskova, Ukrayna'ya saldırı planları olmadığının da altını çiziyor.
Editör: Ömür Ünver