Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararı ile görevden af talebi kabul edilen Bekir Pakdemirli'den boşalan Tarım ve Orman Bakanlığına Vahit Kirişci atandı.

AKP kulislerinde bir süredir Pakdemirli'nin görevden alınabileceği konuşuluyordu.
Resmi Gazete'de tebliğ edilen atama kararı şöyle:

“Görevden af talebi kabul edilen Bekir Pakdemirli’den boşalan Tarım ve Orman Bakanlığı’na Vahit Kirişci Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 104 ncü ve 106 ncı maddeleri gereğince atanmıştır.”

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, en çok geçtiğimiz yaz Manavgat'ta başlayıp 49 ilde yaşanan orman yangınları sırasında gündeme geldi. 8 kişinin yaşamını yitirdiği yangınlar sırasında bakanlığın yetersiz kaldığı eleştirileri yapıldı. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tasarruf talimatından hemen sonra gündeme gelen Bakan Pakdemirli'nin 7 makam odasının ve ikisi sabıkalı 49 danışmanının bulunduğuna yönelik iddialar da kamuoyunda uzun süre tartışıldı. En önemlisi ise Türkiye’nin dört yanından gelen, tarım politikalarına yönelik şikayetler 10 Temmuz 2018’de Tarım ve Orman Bakanlığı’na getirilen Pakdemirli'nin 2görevden affı' ile sonuçlandı.

Vahit Kirişci kimdir?

Tarım ve Orman Bakanlığı görevine getirilen Vahit Kirişçi, 22. ve 23. dönem Adana Milletvekilliği görevini yürütmüştü.

4 Aralık 1960 yılında Kahramanmaraş'ta dünyaya gelen Vahit Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi'ni bitirdi.

Yüksek lisansını Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Fen Bilimleri Enstitüsü'nde, doktorasını İngiltere Cranfield Üniversitesi'nde tamamladı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nda teknik eleman olarak çalıştı. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde öğretim üyesi olarak ders verdi. 1995'te doçent, 2001'de profesör oldu. 16'sı yabancı dilde olmak üzere, toplam 55 adet makale, kitap, komisyon raporu ve bildiri türünde yayın yaptı. Birçok sivil toplum kuruluşunda yönetici olarak görev üstlendi. 22. ve 23. Dönem Adana Milletvekillidir. 22. Dönem'de Türkiye AB Karma Parlamento Komisyonu Üyeliği ve Başkanvekilliği, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanlığı yaptı. 23. Dönem'de aynı komisyonun Başkanlığına yeniden seçildi. 4 Mart 2022 tarihi itibariyle Tarım ve Orman Bakanı olarak atandı.
Editör: Ömür Ünver