Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın 2 Ekim 2018’de Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmesine ilişkin davada Adalet Bakanlığı’nın olumlu görüşü üzerine dosyanın Suudi Arabistan’da devredilmesine karar verildi. Geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili soruyu yanıtlayan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, dosyanın devriyle ilgili olumlu görüş bildireceklerini söylemişti.

Washington Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın, Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülmesine ilişkin 26 sanığın yargılandığı davada mahkeme, durma kararı vererek yargılamanın Suudi Arabistan adli makamlarına devrine hükmetti.

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, haklarında yakalama kararı bulunan firari 26 sanık katılmadı.

İstanbul Barosu tarafından görevlendirilen bazı avukatların sanıkları temsil ettiği duruşmada, Kaşıkçı'nın nişanlısı müşteki Hatice Cengiz ile avukatı da hazır bulundu. Duruşmada kararını açıklayan mahkeme heyeti, dosya hakkında durma kararı verilerek, yargılamanın Suudi Arabistan adli makamlarına devrini kararlaştırdı.

Bakan Bozdağ: Bakanlık olarak olumlu bir görüşü mahkemeye göndereceğiz

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, geçtiğimiz günlerde gazetecilerin sorusu üzerine, “O dava İstanbul’da 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor. 26 kişi hakkında kırmızı bülten yayımlanmış, 20’sinin Suudi Arabistan’dan ülkemize iadesi istenmiş, ancak bugüne kadar bu taleplerin tamamı reddedilmiştir. Daha sonra Suudi Arabistan bu davanın orada görülmesi talebini Türkiye’ye iletti. Türkiye ile Suudi Arabistan arasında özel bir adli yardımlaşma anlaşması yok ancak yargılamanın nakli talebi bu çerçevede iletildi. Cumhuriyet başsavcısı bu talebi dikkate aldı. Mahkeme bizden görüş istedi. Bakanlık olarak olumlu bir görüşü mahkemeye göndereceğiz.” demişti.

Bozdağ, davanın durdurulması kararı halinde, yargılamanın Suudi Arabistan’da devam edeceğini, buradan çıkan kararın infazını Türkiye’nin değerlendireceğini, ceza verildiğinde, infaz yerine getirildiğinde Türkiye’nin düşme kararı verebileceğini dile getirdi. Beraat kararı verildiğinde ise Türk mahkemesinin durdurma kararını kaldırıp yargılamaya devam edebileceğini ya da bu kararı yeterli görüp düşme kararı da verebileceğini bildiren Bozdağ, Suudi Arabistan’a yargılamanın naklen devrinin Türk mahkemelerinin yargılama yetkisini ortadan kaldırmadığını sözlerine ekledi.

https://www.gazetezebra.com.tr/2022/politika/neden-kimseden-bu-yapilana-akli-basinda-bir-itiraz-gelmiyor/  
Editör: Ömür Ünver