Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) İngiltere'nin sığınmacıları, başvuruları onaylanana kadar Ruanda'da tutma planının uluslararası hukuka aykırı olduğunu söyledi.

BBC Türkçe'nin haberine göre, komiserlik, sığınma başvurucularının sorumluluğunu başka bir ülkeye vermenin "kabul edilemez olduğunu" belirtti.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise planın hukuka uygun olduğuna inandığını açıkladı.

İçişleri Bakanlığı memurları plana dair çekincelerini iletse de İçişleri Bakanı Priti Patel, planı hayata geçirmek için bir talimat yayınladı.

Memurlar sığınmacıları Ruanda'ya göndermenin ülkeye nasıl bir fayda sağlayacağı ve maliyetin ne kadar olacağı sorularına yanıt veremedikleri için planı hayata geçirmek üzere Patel'in bir talimat yayınlayarak sorumluluğu üstlenmesi gerekti.

Başlangıçta 120 milyon sterlinlik bütçeye sahip olan pilot program dahilinde 1 Ocak'tan bu yana İngiltere'ye yasa dışı yollardan girdiğine karar kılınan insanlar uçakla Ruanda'ya gönderilebilecek.

Bu kişiler İngiltere'ye sığınma başvurusu yapmak isterlerse, sonuç gelene kadar Ruanda'da bekleyecekler.

İngiltere'de sığınma başvurusu yapan kişilere yanıt verilmesi yıllar alabiliyor.

Bu kişiler bu süreçte sığınma başvurucusu statüsünde İngiltere'de oturma ve çalışma iznine sahip olabiliyorlar.

İngiliz hükümeti sığınmacıları birkaç hafta içinde Ruanda'ya gönderilmeye başlayabileceklerini, öncelikle Fransa'dan küçük botlarla veya TIR kasalarında saklanarak ülkeye giren yalnız erkekleri göndereceklerini duyurdu.

Editör: Ömür Ünver