Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı İmran Okumuş, akaryakıt bayileri olarak kâr marjının yüzde 15'e çıkarılmasını istediklerini dile getirdi. Ankara Ticaret Odası'nda gerçekleştirilen Akaryakıt Sektörü İstişare Toplantısı'nda da sektörün zor durumda olduğu vurgulandı.

PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, akaryakıt bayilerinin mevzuattan ve dağıtım şirketlerinden kaynaklanan sorunlarının bulunduğunu belirterek, "Bu sorunların çözümü için yeni bir sayfa açılmasını istiyoruz. Bu yeni sayfada ilk yapılması gereken kar marjlarımızın en az yüzde 15 olması ve her yıl enflasyon oranında artırılmasıdır" dedi. Okumuş, PÜİS Gençlik Kolları üyeleriyle Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç'u ziyaretinde, akaryakıt bayilerinin sorunlarına dair açıklamalarda bulundu.

4 bin bayi kapanabilir

Düşük kâr marjlarıyla çalışan akaryakıt bayilerinin, personel, enerji ve genel giderlerinin son dönemde yüzde 100'den fazla arttığını belirten Okumuş, Türkiye genelinde elektrik faturasını ve personel maaşını ödeyemeyen 4 bine yakın bayinin kapanma riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

"KDV, ÖTV'ye eklesin"

Sektörün içinde bulunduğu sorunların çözümü için başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere ilgili siyasi parti genel başkanları, bakan ve bürokratlarla görüştüklerini belirten Okumuş, taleplerini şöyle sıraladı: "İlk yapılması gereken kar marjlarımızın en az yüzde 15 olması ve her yıl enflasyon oranında artırılmasıdır. KDV'nin ÖTV'ye dahil edilmesini de istiyoruz. Bu sayede, akaryakıt ürünleri üzerindeki vergi kaçakçılığı çok büyük oranda azalacak, hatta bitecektir. Bunun yanında lisanssız depolara da otomasyon sistemi getirilmelidir. "Nakliye ücretleri, kar payından ayrı olarak verilmeli ve bu ücret eskiden Petrol İşleri Genel Müdürlüğünün yaptığı gibi kilometre bazında hesaplanmalıdır. Akaryakıt bayilerinin önemli maliyet kalemlerinden biri de kredi kartı ile yapılan satışta bankaların aldığı komisyonlar. Bu konudaki önerimiz, bu komisyonları kredi kartını kullananların ödemesidir. Eğer bu yapılamıyorsa akaryakıt sektörüne özel bir komisyon oranı uygulanmalı veya komisyon bedeli dağıtım şirketleriyle paylaşılmalıdır. Dağıtım şirketlerinin yaptığı indirimlerde bayilerden hiçbir kesinti yapılmamalı, indirimi yapan şirketlerin indirimleri kendi kar marjlarından karşılamalıdır."

ATO'da sektörün sorunları konuşuldu

Ankara Ticaret Odası'ndan (ATO)yapılan yazılı açıklamaya göre de, ATO Başkanı Gürsel Baran'ın ev sahipliğinde, Oda'nın 51 No'lu Akaryakıt Tesisleri, Petrol ve Petrol Ürünleri Meslek Komitesi tarafından Akaryakıt Sektörü İstişare Toplantısı düzenlendi. Baran, burada yaptığı konuşmada, Covid-19 salgını sürecindeki kısıtlamaların akaryakıt sektörünün iş hacmini gerilettiğine işaret ederek, devam eden süreçteki gelişmelerin sektörü çok sayıda problemle karşı karşıya bıraktığını ifade etti. Türkiye’de yaklaşık 14 bine yakın akaryakıt bayisinin bulunduğunu ve bu işletmelerin önemli bir istihdam kaynağı olduğunu vurgulayan Baran, şunları kaydetti: "Akaryakıt sektörü, artan maliyetler nedeniyle sıkıntılı günler yaşıyor. Sektör, hammadde temininde yaşanan sorunların ardından enerji fiyatlarındaki artışla paralel nakliye ve istihdam maliyetleri ile diğer giderlerdeki artışla karşı karşıya kaldı. Fiyat artışları nedeniyle trafiğe çıkan araç sayılarının azalışı da akaryakıt bayilerinin iş hacimlerini geriletti. Tüm bu sorunlara kredi kartına ödenen yüksek komisyon oranları da eklenince sektör, bırakın kar etmeyi giderlerini karşılayamaz hale geldi."

"Bayilerin yükleri taşınamaz boyutlara ulaştı"

Komite Meclis Üyesi Ferruh Temel Zülfikar da yılbaşından bu yana sektörün gelir yetersizliği ve gider artışları nedeniyle zor günler yaşadığını aktardı. Akaryakıt bayilerinin yüklerinin taşınamaz boyutlara ulaştığını belirten Zülfikar, "Akaryakıt bayilerinin nakliye maliyeti ortalama yüzde 120, işçilik maliyeti yüzde 40, kredi kartı satış maliyeti yüzde 118, elektrik maliyeti ise yaklaşık yüzde 162 arttı. Enflasyonun çok üzerinde gerçekleşen artışlar nedeniyle litre başına 1,9 lira olması gereken kar marjları 1 liraya geriledi." ifadesini kullandı. Toplantıya, akaryakıt sektörü temsilciler ile Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Mahmut Sütcü, Gelir İdaresi Grup Başkanı Murat Vural, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Tarifeler Dairesi Başkanlığı Piyasa İzleme ve Mali Risk Grup Başkanı İlker Dönmez ile Petrol Piyasası Grup Başkanı Özgür Çakır katıldı.
Editör: Ömür Ünver