ABD’nin Teksas eyaletinde ilkokula düzenlenen silahlı saldırıda 19'u çocuk ve 2 yetişkin olmak üzere 21 kişi hayatını kaybetti. Saldırı, 3 Nisan'dan bu yana ABD'deki dördüncü saldırı olarak kayıtlara geçti. ABD Başkanı Joe Biden, silah lobilerine karşı artık harekete geçme zamanının geldiğini açıkladı. Eski Başkan Barack Obama da benzer çağrıda bulundu.

ABD'nin Teksas eyaletinde yer alan Uvalde ilçesinde bulunan Robb İlköğretim Okulu’na silahlı saldırı düzenlendi. Teksas Valisi Greg Abbott yaptığı açıklamada, saldırıda 14 çocuk ve 1 öğretmenin hayatını kaybettiğini ifade ederek, saldırganın 18 yaşında olduğunu ve öldüğünü aktardı. Uvalde Belediye Başkanı Don McLaughlin, durumun çok kötü olduğunu belirterek, çocukların aileleri ile iletişime geçmeye çalıştıklarını aktardı. Saldırı Teksas tarihindeki en kanlı okul saldırısı olarak kayıtlara geçti. Dört yıl önce eyaletin Houston bölgesindeki Santa Fe Lisesi’nde düzenlenen silahlı saldırıda 10 kişi hayatını kaybetmişti.

Biden'dan çağrı

Saldırıdan yaklaşık dört saat sonra Beyaz Saray’da kameraların karşısına geçen ABD Başkanı Biden, konuşmasına "Başkan olduğumda bunu tekrar yapmak zorunda kalmamayı ummuştum" sözleriyle başladı. Saldırıyı ABD'de "bir başka katliam" olarak nitelendiren Biden, "Olanlara tanık olan güzel, masum, ikinci, üçüncü, dördüncü sınıf öğrencileri ve kaç küçük çocuk, arkadaşlarının öldüğünü, sanki bir savaş alanındaymış gibi görüyor" dedi. Başkan, "Bir çocuğu kaybetmek, ruhunun bir parçasının koparılması gibidir" dedi ve bu duygunun "boğucu" olduğunu söyledi. Joe Biden, ABD halkını kurbanlar için dua etmeye ve bugünkü olayların ardından "silah lobisine karşı durmaya" çağırdı. Biden "Bu gece ulusumuzdan, onlar için dua etmelerini, anne ve babalarına ve kardeşlerine şu an hissettikleri karanlıkta güç vermelerini istiyorum. Ulus olarak olarak şunu sormak zorundayız; Tanrı aşkına ne zaman silah lobisine karşı duracağız? Tanrı aşkına, hepimizin yapması gerektiğini bildiğimiz şeyi ne zaman yapacağız?" diye konuştu. "Neden bu katliamla yaşamaya razıyız? Neden bunun olmasına izin veriyoruz? Tanrı aşkına, lobicilerle uğraşma ve onlara karşı durma cesaretine sahip olmak için omurgamız nerede" diye soran Biden, ABD’nin ebeveynler ve vatandaşlar için "bu acıyı eyleme dönüştürmenin" zamanının geldiğini söyledi. 2012’de 20 çocuk ve 6 yetişkinin öldüğü Sandy Hook İlkokulu saldırısına atıfta bulunan Biden, "O zamandan beri, okul alanlarında 900'den fazla silahlı olay bildirildi. Liste uzuyor" dedi. "Bundan bıktım usandım. Harekete geçmeliyiz. Ve sakın bana bu katliamda bir etkimizin olmayacağını söylemeyin" diyerek, her trajedinin önüne geçilemeyeceğini ancak yasaların olumlu bir etkisi olabileceğini söyledi; "sağduyulu silah yasalarının" önemini vurguladı.

Obama'dan 'silah lobisi' çıkışı

Eski ABD Başkanı Barack Obama da, kişisel sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, olaydan büyük üzüntü duyduklarını dile getirerek, "Buffalo'dan on gün sonra ülkemiz korkudan değil, bir silah lobisi ve bu trajedileri önlemeye yardımcı olabilecek herhangi bir şekilde hareket etmeye istekli olmayan bir siyasi parti tarafından felç oldu. Harekete geçmenin, her türlü eylemin zamanı çoktan geçti" dedi.

Bir ayda dördüncü saldırı

ABD'nin Kaliforniya eyaletine bağlı Sacramento kentinde 3 Nisan'da meydana gelen silahlı saldırıda 6 kişinin hayatını kaybettiği, 9 kişinin ise yaralandığı belirtilmişti. 15 Mayıs'ta ise ABD'de New York eyaletinin Buffalo kentinde bir süpermarkette düzenlenen silahlı saldırıda 10 kişi hayatını kaybetmiş 3 kişi ise yaralanmıştı. 18 yaşındaki saldırgan yakalanmıştı. 16 Mayıs'ta da California'da silahlı bir kişinin, kiliseye girerek rastgele ateş açması sonucu 1 kişi ölmüş, 4 kişi de ağır yaralanmıştı.      
Editör: Ömür Ünver