TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Küresel Parlamenter Göç Konferansı'nda konuştu. Şentop, "Göç sorunu küresel bir sorun diyoruz. Bu sorunun çözümünün de küresel olması lazım. Türkiye maalesef bu göç konusunda yalnız bırakıldı. Türkiye’ye gerekli katkının, desteğin göç ile ilgili küresel sorumluluğun üstlenilmediğini görüyoruz” dedi.

TBMM'nin ev sahipliğinde Parlamentolar Arası Birlik (PAB) ile ortaklaşa düzenlenen Küresel Parlamenter Göç Konferansı Hilton İstanbul Bomonti Hotel'de başladı. Programda Uluslararası Yönetişim Standartları, Küresel Mutabakatlar ve Küresel Politika Gündemleri, Zorunlu Göçe Sürdürülebilir Çözümler: Göçün Kaynak Ülkelerdeki Temel Sebeplerinin Ele Alınması başlıklarıyla gün boyu paneller düzenlendi. Gerçekleşen panellerin ardından TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve PAB Başkanı Duarte Pacheco ortak basın açıklaması yaptı. TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Göç sorunu küresel bir sorun diyoruz. Bu sorunun çözümünün de küresel olması lazım. Türkiye maalesef bu göç konusunda yalnız bırakıldı. Türkiye’ye gerekli katkının, desteğin göç ile ilgili küresel sorumluluğun üstlenilmediğini görüyoruz” dedi. Irk, din, inanç, dil, etnik köken ve renk ayrımı yapmadan, bütün insanların eşit olduğunu ifade eden Şentop, "Bu meseleye yaklaşırken göçmenler, mülteciler ve sığınmacılar için insan haysiyetine, insan onuruna ve şerefine yakışır bir hayatın nasıl kurulabileceği üzerinde düşünmek zorundayız. Bu insanların kendi vatanlarında güvenli bir şekilde nasıl yaşayabilecekleri, yaşanılmaz hale getirilen, sömürülen ve yağmalanan bu ülkelerin nasıl yeniden yaşanılabilir bir hale getirilebileceği ve bunun imkanları üzerinde kafa yormalıyız." değerlendirmesinde bulundu. TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un açıklamaları şu şekilde:

"Göç küresel bir sorun haline geldi"

"Son zamanlarda özellikle son birkaç yıldır dünyanın gündemindeki en önemli konu diyebileceğimiz konu göç konusudur. Bir küresel sorun haline geldi. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği verilerine göre dünya genelinde sadece zorla dediğimiz, cebren yerlerinden edilen kişilerin sayısı 100 milyonu aşmış gözüküyor. Bunların önemli bir bölümü de kendi ülkelerinin sınırları dışında bir yere gidiyorlar. Suriye kaynaklı göç krizinin de 11'nci yılını doldurduğunu biliyoruz. Milyonlarca kişi hala Türkiye başta olmak üzere bilhassa Suriye'ye komşu ülkelerde sığınmış durumda. Son birkaç aydır da Ukrayna kaynaklı bir göç. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonraki en hızlı büyüyen göç hareketi. 7 milyon civarında kişi göç etmiş. Tüm bu gelişmelerle birlikte göç konusu küresel gündemin ön sıralarına çıktı"

"Türkiye maalesef göç konusunda yalnız bırakıldı"

"Küresel bir sorun diyoruz ve bu sorunun çözümünün de küresel olması lazım. Türkiye maalesef göç konusunda yalnız bırakıldı. Türkiye'ye gerekli katkının, desteğin göçle ilgili küresel sorumluluğun üstlenilmediğini görüyoruz. Göçe kaynak olan ülkeleri ve göçe sebep olan hususları ortaya çıkartan ülkelerin bu konuda sorumluluk almakta çok yavaş davrandıklarını görüyoruz. Bunun ötesinde bilhassa Avrupa Birliği ve uç noktada Yunanistan'ın öncülüğünde göçmenlere karşı kötü muamelelerin, insan haklarına uymayacak, bağdaşmayacak uluslararası kaygı muamelelerinin yapıldığını da tespit ettik, gördük, gösterdik"

"Bu konferansın faydalı olacağına inanıyorum"

"Biz bu küresel sorun için parlamenterlerin bir araya gelmesi, sorunu ve çözüm önerilerini birlikte müzakere etmesi, tartışmasının doğru olacağını düşündük. Türkiye'de yapılması, Türkiye tecrübesinin bilgi ve birikim olarak başka ülkelerin parlamenterleriyle paylaşılmasının faydalı olacağını düşündük. 54 farklı ülkeden parlamenterler var, katılım sağladılar. Ben öncelikle Parlamentolar Arası Birlik Başkanı'na ve yönetimine teşekkür etmek istiyorum. İnşallah göçle ilgili küresel sorunun küresel ölçekte anlaşılması ve çözümlerin de bu çerçevede önerilmesi, değerlendirilmesi ayrıca her ülkenin bu küresel sorunla ilgili sorumluluklarını üstlenme noktasında bir başlangıç olması arzusuyla bu konferansın faydalı olacağına inanıyorum"

"Türkiye son 10 yılda diğer ülkelere kıyasla en fazla göçmene ev sahipliği yapan ülke"

Parlamentolar Arası Birlik (PAB) Başkanı Duarte Pacheco ise, "Küresel ölçekte hepimizin mustarip olduğu bir problemden bahsediyoruz. Bu gibi göçmen ve mülteci problemleriyle istisnasız, dünyanın her kıtasında karşılaşıyoruz. Küresel bir sorun bu ve istisnasız herkes etkileniyor. Neden Türkiye? Çok basit. Çünkü Türkiye dünyada şu son 10 yılda diğer ülkelere kıyasladığınızda en fazla göçmene ev sahipliği yapan ülke. Türkiye hepsinden fazla sayıda göçmene ev sahipliği yaptı. Biz milyonlarca mülteciyi düşünmek zorundayız" dedi. Pacheco, konferans çatısı altında somut çözümler bulmak istediklerini de ifade etti.
Editör: Ömür Ünver