Hakkında açılan bir soruşturma kapsamında yurt dışı yasağı konularak, pasaportuna tahdit konulan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, karara itiraz ederek, savcı ve hakimi de HSK’ye şikayet etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’na hakkında açılan bir soruşturma kapsamında yurt dışı çıkış yasağı ve pasaportuna tahdit konulmasına itiraz etti. Gergerlioğlu’nun avukatı Bişar Alınak tarafından Ankara Nöbetçi Asliye Ceza Mahkemesi’ne yapılan itirazda, “Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca 2019/178402 soruşturma numaralı dosya ile müvekkilim hakkında soruşturma başlatılmıştır. Yine anılan soruşturma dosyasında müvekkilim hakkında yurt dışına çıkma yasağı adli kontrol tedbiri uygulanmıştır” denildi. Dosyada gizlilik kararı olması nedeniyle hangi deliller olduğuna dair bilgi edinemediği belirtilen dilekçede, “Müvekkilin bir parlamenter olarak yurt dışındaki seçmenleriyle bir araya gelmesi engellenmiştir. Yani siyaset yapma özgürlüğü elinden alınmıştır” ifade edildi.
Anayasa’nın 83.maddesi hatırlatılan dilekçede, “Maddeye göre ‘Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz’ Bu madde uyarınca müvekkil hakkında yapılan her türlü hukuki işlem Anayasa'ya aykırılık teşkil etmektedir. Savcılık makamının bu konuda herhangi bir işlem ve soruşturma yapması hukuka aykırıdır. Bu kararın ivedilikle kaldırılması gerekmektedir” diye belirtildi.

Savcı ve hakim hakkında da suç duyurusu

Gergerlioğlu’nun avukatı Alınan, aynı zamanda hukuka aykırı bir şekilde yurt dışı kararı talebini veren Cumhuriyet Savcısı hakkında Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) suç duyurusunda bulunularak, “Anayasa ve yasalara aykırılık savcılık makamınca açıkça dikkate alınmamıştır ve görevi ihmal, görevi kötüye kullanma suçu işlenmiştir, savcı objektifliğini ve tarafsızlığını yitirmiştir. Kurulunuzca yapılacak inceleme neticesinde şikayet edilen savcı hakkında soruşturma izni verilmesini, işbu dilekçemizin ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı’na ihbarını talep ederiz” ifadelerine yer verildi.
Gergerlioğlu hakkında verilen yurt dışı çıkma yasağı kararını kabul eden Ankara 2’nci Sulh Ceza Hakimi hakkında da Hakimler ve Savcılar Kurulu’na şikayette bulunuldu.
Editör: Ömür Ünver