Cumhurbaşkanı Erdoğan, Külliyede düzenlenen Dünya Tütünsüz Günü’nde gençlerle bir araya geldi. Stajyer bir doktorun sigara vergilerinin arttırılmasının bırakmada etkili olacağını ifade etmesi üzerine Erdoğan, "Devamlı artırıyoruz. Bundan çok rahatsızlar. Hem suluda artırıyoruz, hem sigarada artırıyoruz. Aç sefil geziyor, rakıyı birayı almaktan geri durmuyor" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen programda gençlerle bir araya geldi. Erdoğan, programa katılan gençlerden birinin sigara vergilerinin arttırılmasının bırakmak için etkili olduğunu ifade etmesi üzerine Devamlı artırıyoruz. Bundan çok rahatsızlar. Hem suluda artırıyoruz, hem sigarada artırıyoruz. Aç sefil geziyor, rakıyı birayı almaktan geri durmuyor" ifadelerini kullandı. Bilinen sigara markaları yerine nargile, puro, elektronik sigara gibi ürünlere yönelerek bu mücadelenin arkasından dolanmak isteyenlerin de farkında olduklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Mücadelemizi tüm tütün ürünlerini, hatta daha ötesinde bağımlılığa yol açan her türlü maddeyi kapsayacak şekilde genişleterek sürdürüyoruz” ifadesini kullandı. Düzenlenen programda bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları şu şekilde: "Dünyada her yıl 7 milyon, ülkemizde 100 bin insanın tütün kullanımına bağlı hastalıklardan öldüğü gerçeğine rağmen maalesef bu salgınla mücadelede henüz arzu ettiğimiz yerde değiliz. Biz gençlik yıllarımızdan beri bu mücadelenin en ön safında olduk. Kendi yakın çevremizden başlayarak karşılaştığımız herkesi tütün ürünlerinin zararlarına karşı ikaz ediyor, hatta varsa sigara paketine el koyuyoruz. Hükûmetimizin sağlık ve gençlik politikalarını tütün, alkol, uyuşturucu gibi insan vücuduna zararlı ürünlerin kullanımıyla mücadele eksenli olarak bunu sürdürdük. Ülkemizde kapalı mekânlarda sigara içme yasağından, yüksek vergi uygulamasına kadar tütün ürünleri kullanımıyla en etkili mücadeleyi bizim gerçekleştirdiğimizi kimse inkâr edemez. Araştırmalar, bu sayede ülkemizde sigara kullanımında nispi bir gerileme yaşandığını da gösteriyor.

"Nargile sigaradan daha az zararlı değil, çok daha fazla zararı var"

Elektronik sigara falan söylüyorlar, bunların hepsi aldatmaca. Hepsi nasıl para kazanırız, bunun yolları. Elektronik sigara denilen öbüründen farklı değil. Hem keseye hem vücuda zarar veriyor. Fırsat vermeyeceğiz, elimizden geleni yapacağız. Son zamanlarda nargile olayı ortada. Nargile sigaradan daha az zararlı değil, çok daha fazla zararı var. Zarardan da milletimizi kurtarmak içi buna yönelik de bazı hazırlıklar yapıyoruz. Araçta falan aslında sigara kullanmak yasak ama bu yasağa herkes uyuyor mu? Maalesef… Bazen araçla giderken bakıyorum, hem arabayı kullanıyor bir elinde de sigara içmeye devam ediyor. Ben tabii arabadan işaret ediyorum ‘şunu at at’ diye. Ama hiç umurunda değil. O yine o şekilde devam ediyor.

"Elon Musk'a 'sigarayla mücadeleye de para harca' diyeceğim"

Elon Musk'la ilk görüşmemde diyeceğim ki bu sigara tüketimine karşı mücadeleye de biraz para harca. Buna da harcarlarsa bu işi çok daha çabuk başarırız. Dijitalle propaganda işimizi zor sokuyor.

"Hem kuru hem sulusu var"

Stadyumlar ile ilgili kararlar aldık. Stadyumlardaki olumsuz tezahüratların ortadan kalkması için hanımları da alalım, hani hanımları görünce belki erkekler olumsuz tezahüratta bulunmazlar ama nerede! Yine aynen devam ettiler. Ara verilmedi. Sigaraya gelince. Sigara konusunda ise stadyumlarda hiç mi hiç dinlemeden, kusura bakmasın benim vatandaşlarım kadını da erkeği de sigaraya stadyumlarda da devam. Onunla kalmıyor, işte bu kurusu… Sulusu da var. Buralarda yanında şişeleri ile gelip bütün polislere rağmen içeriye girip orada uygun yerlerde ne yazık ki biraysa bira, farklı farklı onları da içenler var. Yani hem kuru hem sulu… Bunların hepsi kime zarar o stadyuma geleyim ben sporcuları seyredeyim diye oraya gelen benim vatandaşlarımın hepsine zararlı oluyor. Orada tezahüratlarda kötü tezahürata da neden oluyor ve zaman zaman stadyumlarda maalesef bakıyorsunuz kavgalar dövüşler bunlara da neden oluyor. Sigaralardaki vergilerin artırılması, gençleri sigaradan uzak tutmakta faydalı diyen stajyer doktora) Devamlı artırıyoruz. Bundan çok rahatsızlar. Hem suluda artırıyoruz, hem sigarada artırıyoruz. Ama hayret; aç sefil geziyor, rakıyı birayı almaktan geri durmuyor. Doktorların birinci derecede sigara içmemesi, alkol almaması lazım. Onların örnek olması lazım. Belediye başkanlığım dönemiydi galiba. İstanbul'da bir kalp ameliyatına girdim. Kalp ameliyatında doktor, bana bir de akciğeri gösterdi. Fakat, akciğerde siyah lekelerin olduğunu gördüm. Doktor dedi ki, bunlar hep sigaradan dedi... Ameliyat edilen bayandı üstelik. Ama ciddi manada sigara içen bir bayan... Akciğeri maalesef sigara dumanı demek ki o lekeler orada meydana geliyor. Bize düşen neydi? Doktorumuza da artık Allah yardımcınız olsun dedik... Başarılı bir ameliyatla o hanımefendi kurtuldu, şimdi ne durumda bilemiyorum... Bunun en büyük örneği akciğer ameliyatlarında bunu görmek. Bembeyaz olması gereken akciğerin ne hale düştüğünü görüyoruz.
Editör: Ömür Ünver