Yunanistan Ulusal İstihbarat Teşkilatı'nın (EYP) Başkanı Panagiotis Kontoleon, teşkilatın bir gazeteciye yönelik casusluk faaliyetlerinde bulunduğunu itiraf etmesiyle gelen tepkilerin ardından görevinden istifa etti.

Yunanistan Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada Kontoleon'ın istifa ettiği ve istifasının kabul edildiği belirtildi.
Açıklama, muhalefet partisi Panhelenik Sosyalist Hareket’in (PASOK) lideri Nikos Androulakis'in cep telefonu üzerinden kendisine yönelik casusluk yapıldığı iddiasıyla Yüksek Mahkeme'ye yaptığı şikayet başvurusundan bir hafta sonra geldi.
Androulakis konuya ilişkin 26 Temmuz'da, "Birkaç gün önce Avrupa Parlamentosu cep telefonuma Predator casusluk yazılımıyla erişim girişimi olduğu konusunda beni bilgilendirdi" demişti.
Avrupa Parlamentosu, bir casus yazılım kullanılarak yapılan hacklemelerin ardından milletvekillerinin telefonlarında yasa dışı gözetim yazılımı olup olmadığını kontrol etmesi için özel bir hizmet kurmuştu.
Androulakis'in telefonunda casus bir yazılım olup olmadığını kontrol etmek için 28 Haziran'da Avrupa Parlamentosu tarafından sunulan bu hizmete başvurduğu ve 'ilk kontrolden itibaren Predator casusluk aracıyla ilgili şüpheli bir bağlantı tespit edildiği' belirtildi.
Yazılımın veri hırsızlığı için cep telefonlarına sızma veya telefon sahiplerini gözetlemek için kamera veya mikrofonu etkinleştirme gibi özelliklerinin bulunduğu biliniyor.
Editör: Ömür Ünver