Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Duma, bugün ülkenin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden (AİHM) çekilmesini öngören iki yasa tasarısını onayladı.

Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Duma, bugün ülkenin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden (AİHM) çekilmesini öngören iki yasa tasarısını onayladı. Böylelikle Rusya, AİHM'den ayrılmış oldu. oylamada sadece muhalefet partisinden bir kişi oylamanın aleyhine oy kullandı. Reuters'in haberine göre, tasarılar, AİHM'in Rusya'daki yargı yetkisinin 15 Mart tarihinde sonladığı ve bu tarihten sonraki tüm davaların geçersiz olacağını belirtti. Rusya'nın AİHM'den çekilme kararı ile ülkede yeniden idam cezasının geri getirilebileceği belirtiliyor.

Avrupa Konseyi Rusya'yı 15 Mart'ta üyelikten çıkarmıştı

AİHM'in kararlarının icrası takip eden Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Ukrayna işgali nedeniyle 15 Mart tarihinde Rusya'yı konseyden çıkardığını açıklamıştı. Rusya ise yaptığı ayrı bir açıklamada kendi kararıyla Avrupa Konseyi’nden çıktığını ilan etmişti. Rusya, 28 Şubat 1996 tarihinden bu yana Avrupa Konseyi'ne üyeydi. Öte yandan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne giden davaların yüzde 24'ü Rusya'dan geliyordu. Rusya'nın AİHM'den çıkmasının ardından eski Cumhurbaşkanı Dmitry Medvedev, Rusya'nın örgütten çıkmasının Avrupa Konseyi kurallarının yasakladığı ölüm cezasını geri getirmek için bir fırsat olduğunu söylemişti.
Editör: Ömür Ünver