Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Avrupa’da savaş çıkmasını istemediklerini söyleyerek savaş isteyenin Batı ülkeleri olduğuna işaret etti.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Umman’ın başkenti Maskat’ta düzenlediği basın toplantısında bir soruya, “Avrupa’da savaş çıkması ihtimali konusunda endişeliyseniz, bunun asla bizim istediğimiz bir şey olmadığını bilmelisiniz” yanıtını verdi.
Bununla beraber, ‘sürekli olarak Rusya’nın yenilgiye uğratılması gerektiğinden bahsedenin Batı ülkeleri olduğunu’ kaydeden Lavrov, “(Kimin savaş istediğine ilişkin) kendi çıkarımınızı kendiniz yapın” ifadelerini kullandı.
Rusya'nın Ukrayna'daki özel askeri harekatta koyduğu hedeflerin son derece açık olduğunun altını çizen Lavrov, Kiev rejimi tarafından yok edilme tehdidi altında bulunan Donbass'ta Rus ve Rusça konuşan nüfusun haklarının ihlal edilmesini önlemek, Batı'nın Ukrayna topraklarında Rusya için askeri tehditler oluşturacak bir köprü başı kurmasının önüne geçmek istediklerini vurguladı.
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, koyulan tüm hedeflere ulaşıp özel askeri harekatı tamamladıklarında, Batı'nın uluslararası hukuku baltalama, ülkelerin egemen eşitliği ilkesi de dahil BM Şartı ilkelerini görmezden gelme ve kaba şekilde ihlal etme girişimlerine ve ABD'yle müttefikleri öncülüğündeki tek kutuplu dünya düzenini teşvik etme çabalarına son vereceğini umduklarını ve beklediklerini kaydetti.
Rusya'nın insani koridorlar açmayı sürdürdüğünü ve insanların koridorlar üzerinden çıkmaya devam ettiğini, tüm barışçıl sakinlerin özel askeri harekatın yürütüldüğü bölgelerden çıkmalarına ilgi duyduklarını anlatan Lavrov, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'ten Kiev rejiminden bu sürece engel olmaya son vermesini istemesini önerdiklerini ve şu an BM temsilcilerinin sahada bu sorunların çözümüne yardımcı olmaya çalıştıklarını belirtti.
Editör: Ömür Ünver