Moskova'nın Ukrayna sınırındaki asker yığınağı sürerken ABD Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarının Rusya'ya seyahat etmemesi gerektiğini belirten bir uyarı yayımladı. Karara gerekçe olarak sınırdaki gerilim gösterildi.

ABD, seyahat uyarısını güncelleyerek, "ABD vatandaşlarına karayoluyla Rusya'dan Ukrayna'ya geçmemeleri güçlü bir şekilde tavsiye edilir" ifadelerini ekledi.

Dün ABD yönetimi, Rusya'nın işgal edeceği iddia edilen Ukrayna'daki büyükelçiliğinde çalışan tüm personelin ailelerinin ülkeyi terk etmelerini emretmişti. Yapılan açıklamada ABD vatandaşlarının da Ukrayna'dan ayrılmayı düşünmesi gerektiği ifade edildi. ABD büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, "Rusya, işgali herhangi bir zamanda başlatabilir" denildi; "Yetkililer o şartlarda ABD vatandaşlarını tahliye edecek durumda olmayacak; o yüzden şu anda ülkede olan vatandaşlar planlarını buna göre yapmalı".

Kiev, Kırım'ın Rusya tarafından ilhak edildiği 2014 yılından bu yana ülkenin Rusya sınırındaki iki bölgede ayrılıkçılarla savaşıyor. Savaş boyunca 13 bin kişi hayatını kaybetti.

Kiev, Rusya'nın ayrılıkçılara askeri destek sağladığını ifade ederken Moskova bu iddiaları reddediyor.

Öte yandan Kiev ve Batı ülkeleri, Rusya'nın sınırda yaklaşık 100 bin asker topladığını ve Ukrayna'yı işgale hazırlandığını iddia ediyor.

Editör: Ömür Ünver