Eski CHP Milletvekili Enis Berberoğlu, milletvekilliğinin sonlandırıldığı 4 Haziran 2020'den geçen 252 gün sonra milletvekilliğini yeniden kazandı. TBMM sitesinde de Berberoğlu hakkındaki "Anayasaya Göre Milletvekilliğinin Düşmesi - 04.06.2020" yazısı kaldırıldı.

AYM Genel Kurulu, MİT TIR'ları davasında aldığı 5 yıl 10 aylık hapis cezası onandıktan sonra 4 Haziran 2020'de milletvekilliği düşürülen CHP'li Enis Berberoğlu'nun yaptığı bireysel başvuruyu görüşerek hak ihlali kararı verdi. Karar, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere gönderildi; ancak İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi yeniden yargılamaya yer olmadığına hükmetti. Bir üst mahkeme sıfatıyla İstanbul 15'inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne yapılan itirazdan sonuç alınamayınca Berberoğlu, AYM’ye ikinci kez bireysel başvuruda bulundu. AYM, Berberoğlu’nun yaptığı ikinci bireysel başvuru için de hak ihlali kararı verdi. Oybirliğiyle verilen kararda, Anayasa'nın 'seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma haklarını' düzenleyen 67'nci ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği hakkını' düzenleyen 19'uncu maddelerinin ihlal edildiğine hükmedildi. Kararın bir örneği, ihlallerin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Mahkeme de Enis Berberoğlu hakkında AYM kararına uyulması yönünde oy birliğiyle karar verdi. 252 gün sonra yeniden milletvekili TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş başkanlığında toplandı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinin, Enis Berberoğlu hakkında verdiği 'yeniden yargılama ve infazın durdurulması' kararı ile ilgili Başkanlık Tezkeresi, Genel Kurul'da okundu. Kararın okunmasının ardından Berberoğlu, 252 gün sonra yeniden vekillik hakkına kavuşmuş oldu. Berberoğlu bugün itibarıyla milletvekilliğinin tüm haklarını geri kazanmış oldu. Fezlekeye de itiraz etti Berberoğlu'nun avukatları da mahkemeye dilekçe sunarak, fezlekenin iadesini istedi. Dilekçede, "9 Şubat 2021 tarihli fezlekenin hukukun temel ilkelerine, aleyhe değiştirme yasağı kuralına, usul ve yasaya bariz şekilde aykırı olması sebebiyle keyfilik içeren, müvekkile karşı husumet güdüldüğünün ve objektiflikten uzaklaşıldığının ispatı niteliğinde olan işbu fezlekenin bila ikmal iadesinin istenerek usul ve yasaya uygun yeni bir fezleke düzenlenmesi talebidir" denildi. Dilekçede, "usul ve yasaya uygun bir fezlekenin yeniden düzenlenerek Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na gönderilmesi" talep edildi. Enis Berberoğlu'nun avukatları Yiğit Acar ve Murat Ergün aracılığıyla İstanbul 14. Ağır Mahkemesi'ne dilekçe sunarak fezlekeye itirazda bulundu. Dilekçede, "2016 yılında beri süren yargılamada evrensel hukuk kuralları, anayasal ilkeler, ceza yargılamasının usul ve esasları başta yerel mahkemeniz olmak üzere birçok defa ihlal edilmiştir. Mevcut yargılama bir bütün olarak yasal temelden yoksun, hukuksuz, adaletin açık bir şekilde reddi yoluyla, adil yargılama hakkının varlığına ve amacına aykırı olarak yürütülmüştür." denildi.

Yeniden fezleke düzenlenmesi istendi

Fezlekede, Enis Berberoğlu'nun "Devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama" suçundan yargılamaya devam edilmesi gerektiğinin ifade edildiği ancak Berberoğlu hakkındaki suçun "Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibariyle gizli kalması gereken bilgilerini açıklama" suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezasıyla cezalandırıldığı, Yargıtay'ın da bunu onadığı belirtildi. Dilekçede, lehe verilen kararın aleyhe döndürülemeyeceği vurgulanarak Berberoğlu'nun sadece "Devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama" suçundan yargılanabileceği kaydedildi. Dilekçede, "usul ve yasaya uygun bir fezlekenin yeniden düzenlenerek Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na gönderilmesi" talep edildi.  
Editör: Ömür Ünver